Skip to main content

Je picking- en packingprocessen maken of breken een fulfilmentproces. Maar order picken en packen kost veel tijd en geld. Onderzoek laat zien dat het wel 55% van de operationele kosten kan beslaan. Klinkt dit bekend in de oren? Lees dan vooral verder. Want het goede nieuws is dat er veel manieren zijn om je picking- en packingproces te optimaliseren. Het resultaat? Blije magazijnmedewerkers en blije klanten.

Wat is order picken en packen?

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen wat picking en packing is. Maar voor het geval je een opfrisser nodig hebt, geven we je een korte samenvatting:

  • Picken is het pakken van de artikelen uit de schappen. Je pakt het juiste artikel en het juiste aantal.
  • Packen is het in dozen of enveloppen stoppen van de artikelen (met eventuele extra’s zoals een retourlabel), het pakket verpakken en het label erop plakken.

Samen maken order picken en packen deel uit van jouw e-fulfilmentproces.

Order picken en packen: welke soorten zijn er?

Afhankelijk van je onderneming, zijn er vier manieren om te picken en packen.

#1 – Piece picking

Piece picking is de voorkeursmethode voor kleinere bedrijven. Hierbij worden orders één voor één verzameld en verpakt. Het klinkt misschien als veel werk, maar als je een kleine productcatalogus en weinig bestellingen hebt, is dit een handige manier.

Je neemt de pakbon van een bestelling en verzamelt de artikelen uit de schappen in je magazijn. Zodra je deze artikelen hebt verzameld, breng je ze naar een verpakkingsstation, waar je ze klaarmaakt voor verzending.

Voor kleinere ondernemingen is deze manier van picken en packen een handig en beheersbaar proces waarmee je fouten vermindert.

Sommige retailers automatiseren dit proces met robots. Volgens Digital Journal zal de markt voor piece picking tegen 2027 naar verwachting een waarde van 430 miljoen dollar vertegenwoordigen.

#2 – Batch picking (ook wel multi-order picking)

Batch picking is het volgende niveau van piece picking. Er zit meer tempo in, maar deze manier van picken is nog steeds heel beheersbaar. Als je genoeg orders binnenkrijgt om ze in batches te verzamelen, dan is batch picking de juiste keuze voor jouw magazijn.

Batch picking is de beste optie om artikelen te verzamelen die zich op dezelfde locatie in je magazijn bevinden. Het geeft je magazijnmedewerkers de efficiëntste route door het magazijn.

Als je bedenkt dat pickers ongeveer 55% van hun tijd besteden aan het rondzwerven door het magazijn (van het ene product naar het andere) dan kun je je voorstellen dat je batch picken helpt met het sneller verzamelen van de orders.

Als je van piece picking naar batch picking overstapt, zullen je medewerkers je dankbaar zijn. Ze hoeven namelijk veel minder ritjes door je magazijn te maken.

Daarnaast zorgt batch picken ervoor dat bestellingen sneller worden verzonden, wat de klanttevredenheid verhoogt.

#3 – Zone picking (pick and pass)

Als je een groot magazijn en veel pick- en pack-personeel hebt, kan zone picking ideaal zijn voor jouw onderneming. Je wijst je magazijnmedewerkers verschillende zones toe en zij houden zich bezig met het verzamelen van artikelen in de aangewezen zone.

Maar wat als de artikelen voor één order zich in verschillende zones bevinden? Laten we zeggen dat je een zone A en een zone B hebt. De picker in zone A verzamelt de artikelen in de desbetreffende zone en geeft ze vervolgens door aan de picker in zone B om de bestelling af te ronden.

Het is een handige manier om een groot magazijn te beheren, maar om deze pickingmethode goed te kunnen uitvoeren, is een serieuze organisatie en coördinatie onmisbaar.

Maar als je het voor elkaar krijgt, kun je het werk van je magazijnmedewerkers aanzienlijk verminderen, opstoppingen voorkomen en de productiviteit verhogen. De integratie van een Warehouse Management System (WMS) kan zone picking nog eenvoudiger maken.

#4 – Wave picking (ook wel cluster picking)

Wave picking is een combinatie van piece- en batchpicking of batch- en zone picking.

Het idee is om groepen van vergelijkbare orders af te handelen op geplande tijden. Dit doe je door verschillende warehouse-pickingstrategieën te combineren. Zie wave picking als een hybride pick- en packstrategie.

De orders kunnen vergelijkbare stock keeping units (SKU’s) hebben, vergelijkbare verzenddeadlines, of de producten kunnen gewoon dicht bij elkaar liggen.

Groep picking kan de workflow en tracking verbeteren, de nauwkeurigheid van orders en verzendingen verhogen en fouten verminderen.

Order picken en packen magazijn

Verschillende pick- en packstrategieën combineren

Wave picking laat het al zien: Je hoeft je niet vast te houden aan één pick- en packstrategie. Je kunt verschillende strategieën combineren. Combineer bijvoorbeeld zone picking met batch picking en wave picking. Of maak een mix van zone picking, batch picking en wave picking voor de ultieme strategie.

Het kan jouw fulfilmentproces complexer maken, maar als je het op de goede manier aanpakt en het voor jouw magazijn werkt, zijn er veel voordelen:

  • Je hebt een snelle, efficiënte pick- en verpakkingscycli
  • Je artikelen worden minder vaak aangeraakt
  • Je kunt binnen kortere tijd meer orders verzenden
  • Je magazijnprocessen zijn volledig uniform

De moeite waard om het te overwegen dus!

Welke pick- en packstrategie kies je?

De pick- en packstrategie die voor jou geschikt is, hangt af van de grootte van jouw onderneming. Als je een kleine onderneming hebt met relatief weinig orders, is picken per stuk perfect. Je kunt gaandeweg verder opbouwen naar batch picking, en als de zaken echt goed gaan, kun je de sprong maken naar zone picking, wave picking of het hybride-model.

Als je dagelijks veel orders verwerkt, zijn wave picking of zone picking waarschijnlijk het beste voor jouw onderneming. Veel grotere bedrijven houden echter van een hybride-model.

Of je nu een klein of een groot bedrijf bent, de pick- en packstrategie die je kiest moet integreren met bestaande systemen. De pick- en packfase is namelijk het voorlaatste proces tot aan de verzending en een belangrijke stap voor jouw e-fulfilmentproces.

Best practices voor order picken en packen

Nu je een idee hebt van de soorten pick- en packstrategieën, en welke strategie het beste bij je bedrijf past, geven we je wat laatste tips en trucs om jouw proces te stroomlijnen.

#1 – Zorg voor een soepele flow in jouw pick- en packingproces

De beste plek om te beginnen met je pick- en packproces is je magazijn organiseren. Dit moet gebeuren op basis van hoe jouw inventaris van A naar B gaat.

Of het nu gaat om ontvangst, opslag, aanvulling, verzamelen, sorteren, verpakken of verzendklaar maken – elk onderdeel moet logisch uitkomen bij de volgende. Dit voorkomt dat magazijnpersoneel dubbel moet werken of met terugwerkende kracht acties moet uitvoeren.

Om je te helpen je picking en packing flows te optimaliseren, biedt Sendcloud de mogelijkheid om de instellingen van je pickinglijst aan te passen aan je gekozen pickingstrategie.

Order packing picklijst

Ook kun je bewegwijzering gebruiken om je magazijnmedewerkers te helpen de weg te vinden. Dit is vooral handig voor nieuwe medewerkers, of wanneer je besluit de indeling van je magazijn te wijzigen.

Bovendien kan een pick- en packstrategie makkelijk worden verbeterd door je populairste producten in de buurt van het verpakkingsstation op te slaan. Zo zijn ze gemakkelijker toegankelijk.

Aan de packingkant is het de moeite waard om een aangewezen packingzone te creëren. De optie om automatisch het juiste formaat doos te selecteren is een handige extra functie, en onderdeel van een verzendoplossing zoals Sendcloud. Het gebruik van de Sendcloud Dozen-functie vermindert vertragingen en verbetert de warehouseflow.

#2 – Gebruik barcodescanners om fouten te verminderen

Picking lijkt alle aandacht te krijgen als het gaat om het optimaliseren van het pick- en packproces. Maar ook het verpakken van artikelen kan worden geoptimaliseerd.

Een van de bekende problemen bij het inpakken van orders is dat labels en pakbonnen overal terechtkomen of kwijt zijn. Ook worden sommige artikelen over het hoofd gezien tijdens het order picken. Dit veroorzaakt chaos en vertragingen.

Het gebruik van mobiele barcodescanners verhoogt de nauwkeurigheid van jouw bestellingen. Hiermee scan je de artikelen voordat je ze in een doos stopt. Het scannen zorgt ervoor dat het juiste artikel wordt afgevinkt. Als het artikel onjuist is, verschijnt er een melding dat je het verkeerde artikel inpakt.

order picken en packen

Bovendien kun je picklijsten en pakbonnen samen met je verzendetiketten afdrukken. Op het moment dat een bestelling het pakstation bereikt, is de order klaar voor verzending.

#3 – Integreer een warehouse management system (WMS)

Warehouse Management Systemen zijn uitgegroeid tot de hoeksteen van orderverwerking. Ze helpen enorm bij het stroomlijnen van pick- en verpakkingssystemen.

Als je bedrijf groeit en je wilt opschalen, helpt een WMS je op weg. Bovendien kun je veel van je terugkerende workflows automatiseren om de efficiëntie van je pick- en verpakkingsproces verder te verbeteren. Ben je op zoek naar een WMS-systeem? Bekijk dan zeker ons artikel met de 24 populairste WMS-systemen.

Als je nog niet met een WMS werkt, is de Pack & Go functie van Sendcloud de perfecte oplossing om je pick- en packproces zo gemakkelijk mogelijk te maken voor jouw magazijnmedewerkers.

Met de automatische modus kan personeel orders verwerken en etiketten afdrukken in slechts één klik. Of ze kunnen een handscanner pakken om hun pakbonnen of picklijsten te verwerken en af te drukken via de scanner mode.

#4 – Train je magazijnmedewerkers

Naast het organiseren van je magazijn, het inzetten van barcodescanners, het inzetten van een WMS en andere zaken om je pick- en packproces te optimaliseren, mag je het trainen van jouw personeel niet vergeten. Het zijn namelijk je mensen die met deze systemen en processen werken.

Een geoptimaliseerd pick- en packproces is alleen efficiënt als je personeel weet hoe ze ermee moeten omgaan. Om ervoor te zorgen dat iedereen volgens dezelfde normen werkt, moet je tijd uittrekken om je personeel op te leiden.

Denk aan trainingen over de indeling van het magazijn, het gebruik van scanners en alle andere zaken die komen kijken bij het zo soepel mogelijk laten verlopen van je pick- en packproces. Als bonus kan het opleiding van je personeel de werknemerstevredenheid vergroten.

Verbeter je pick- en packproces met Sendcloud

Voor een optimaal pick- en packproces heb je hulp nodig. Of je nu 300 of 3000 pakketten per maand verzendt, voor het foutloos voorbereiden van deze orders heb je een oplossing nodig die aansluit bij je bestaande systemen.

Met Sendcloud kunnen je medewerkers slimmer picken, packen en verzenden, zonder je workflows te verstoren – eigenlijk pas je jouw hele pick- en packproces aan op de behoeften van jouw magazijnmedewerkers. Bovendien is Pack & Go een geweldig alternatief voor een duurder Warehouse Management Systeem.

Ontdek zelf wat Sendcloud voor jouw onderneming kan betekenen met een gepersonaliseerde demo van een van onze experts.

Conclusie

Jouw pick- en packproces is de weg naar een betere verzending en meer tevreden klanten. Als je het op de juiste manier optimaliseert, kun je elke keer weer een uitstekende klantervaring bieden. Order picken en packen is echter slechts een onderdeel van een veel groter proces.

Om je pick- en packproces kracht bij te zetten, loont het de moeite om een verzendplatform te integreren om aangepaste workflows te bouwen voor het picken, packen en verzenden. Dit bespaart niet alleen tijd en geld op elk afzonderlijke bestelling, maar verbetert ook de algehele klantervaring.

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.