Skip to main content

Het aandeel van de Chinese markt groeit enorm en biedt daarom veel kansen, ook voor Belgische webshops. Overweeg je om jouw producten naar China te verzenden? Dan zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden, want er gelden namelijk andere regels buiten de Europese Unie. Maar het hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. In dit artikel vertellen we je hoe je een pakket naar China versturen kunt aanpakken, wat de kosten daarvan zijn en hoe lang een pakket naar China onderweg is. We brengen je tevens op de hoogte van de douaneregelgeving die gelden in China en met welke Chinese feestdagen je rekening moet houden. Een praktische handleiding voor webshops voor het exporteren naar China dus!

China: een markt die maar blijft groeien

China is wereldwijd gezien de grootste online markt, het bezit zelfs de helft van het marktaandeel van de hele wereld. Chinezen zijn namelijk gek op mode, schoonheidsproducten en culinaire ontdekkingen.

De Aziatische e-commerce markt groeit jaarlijks met dubbele cijfers en de consumenten blijven het vertrouwen in hun economie behouden, met uitgaven die 43% hoger liggen dan vijf jaar geleden.

Zonde om daar als Belgische webshop geen graantje van mee te pikken!

Eenvoudig pakketten versturen naar China? Probeer Sendcloud gratis! 🚀

Verzenden naar China in tijden van corona

Wellicht vraag je je af in hoeverre het mogelijk is om pakketten te versturen naar China tijdens de coronacrisis. Een logische vraag, want de meeste vluchten worden gestaakt.

De Wereldpostunie heeft aangegeven dat verschillende landen ook de post- en pakketzendingen naar China hebben gestaakt. Nederlandse vervoerders leveren voor alsnog in China.

Wat betreft besmetting hoef je je geen zorgen te maken, want het virus overleeft de lange reis niet op post en pakketten.

Verzenden naar China

Pakket naar China versturen: waar moet je op letten?

Hoe gaat het versturen van een pakket naar China in zijn werk? Waar moet een pakket aan voldoen en welke vervoerder kun je het beste inzetten? Bij Sendcloud helpen we je graag bij het efficiënt verzenden van je webshop bestellingen naar China. Daarom zetten we een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

Regels voor de verpakking van je pakket

Net zoals bij alle zendingen, is het ook bij zendingen naar China belangrijk om rekening te houden met verpakkingseisen. Een pakket dat niet voldoet aan de internationale regelgeving, wordt in het beste geval met vertraging geleverd en in het slechtste geval door de douane geweigerd. Houd daarom rekening met deze 4 tips:

 1. Kies een verpakking die is afgestemd op het product dat je verstuurt. De grootte, dikte en kwaliteit van de verpakking zijn essentieel en moeten voldoen aan de eisen van de vervoerder.
 2. Vergeet niet om de producten stevig vast te stoppen in de verpakking door noppenfolie rond de producten te doen.
 3. Versterk de hoeken en openingen van de verpakking met tape. Het pakket moet bestand zijn tegen een val van minimaal 1,5 meter hoog.
 4. Verpak breekbare producten afzonderlijk om te voorkomen dat ze breken.

Verboden producten om te exporteren naar China

De Chinese douane is erg streng in de producten die zij toestaan voor import, dit betekent dat je niet zomaar alles kunt exporteren naar China.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van producten die verboden zijn om te versturen naar China. Check voor de zekerheid de volledige lijst van verboden producten.

 • Alle goederen in poedervorm
 • Boeken, magazines, kranten binnen een limiet van 50 stuks
 • Bont
 • Elektronische sigaretten en navullingen
 • Juwelen: edelstenen en edelmetalen, fantasiejuwelen
 • Kauwgom (afhankelijk van de bestemming)
 • Kunstvoorwerpen
 • Voorwerpen en publicaties die de politieke, economische, culturele en morele belangen van China kunnen schaden

Om alcohol, cosmetica, voeding of organische producten te mogen exporteren naar China, moet de ontvanger beschikken over een specifieke licentie. 

Kosten van een pakket verzenden naar China

Een veelgestelde vraag is wat de kosten zijn van een pakket verzenden van België naar China. Daar is helaas geen vast antwoord op te geven. De tarieven hangen namelijk af van:

 • Met welke vervoerder je het pakket verzendt
 • Grote van het pakket (lengte, breedte, hoogte)
 • Gewicht van het pakket
 • Levertijd (bijvoorbeeld met spoed)
 • Met of zonder transportverzekering
 • Met of zonder tracking
 • Extra dienst (zoals aangetekend, klimaatneutraal etc.)

Wil je weten wat een pakket verzenden naar China via Sendcloud kost? Via PostNL, DHL Express en UPS is het mogelijk om naar China te verzenden met Sendcloud. Welke vervoerder het meest voordelig is hangt dus volledig af van wat je verzendt. We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je zelf de prijzen kunt vergelijken op basis van de verzendroute en het verpakkingstype:

Prijscalculator verzendkosten BelgiëF

Hoe lang duurt de verzending van een pakket naar China?

Ook wat betreft hoe lang de verzending van een pakket van België naar China duurt, kunnen we geen vast antwoord geven. Ook dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Manier van levering (door middel van luchtpost of zeevracht)
 • Correcte verpakking & adressering (verpak dus volgens de regels)
 • Verwerkingstijd bij de douane (voeg daarom de juiste documenten toe)

Afhankelijk van de geselecteerde verzendoptie is een levertijd tussen 3 en 14 dagen realistisch.

Pakket naar China

Pakket versturen naar China met Sendcloud

Het versturen van een pakket naar China hoeft tegenwoordig niet meer ingewikkeld te zijn. Bij Sendcloud werken we samen met bpost, DHL Express en UPS, zodat je efficiënt kunt verzenden naar China.

Pakket versturen naar China met bpost Worldwide

De eerste mogelijkheid voor verzending naar China, is met behulp van bpost Worldwide. De leveringstermijn vind je op de website van bpost. Dit zijn de voorwaarden:

 • Maximaal gewicht: 30 kg
 • Minimum afmetingen international: 15,3 x 24,0 cm
 • Maximale omvang (inter)nationaal: 300 cm (1x lengte + 2 x breedte + 2 x hoogte).
 • Lengte niet groter dan 150 cm (langste zijde)

Een pakket versturen naar China met DHL Express

Daarnaast kun je ook een pakket naar China versturen met DHL Express. Afhankelijk van de verzendoptie is de levertijd 2 tot 12 werkdagen. De voorwaarden zijn als volgt:

 • Maximumgewicht: tot 70 kg
 • Maximale afmetingen: 120 x 80 x 80 (LxBxH)
 • Zendingen zijn niet standaard verzekerd

Pakket verzenden naar China met UPS Express

Tot slot kun je ook kiezen om gebruik te maken van UPS Express. De transittijd en kosten van een zending naar China kun je berekenen op de website van UPS. De voorwaarden zijn als volgt:

 • Maximaal gewicht 32 KG
 • Maximaal volumegewicht 70 KG
 • Maximale afmetingen 100 x 76 cm (LxB), maximale omtrek 300 cm

Internationaler Versand - Expressversand mit UPS Express und Sendcloud

Douaneregelgeving in China

Wanneer je gaat verzenden naar China is het belangrijk om rekening te houden met de Chinese douaneregelgeving. Dit zijn enkele zaken waar je in ieder geval van op de hoogte moet zijn:

 • Voor producten die je exporteert naar China dien je een CR-code (Custom Registration) te vermelden op de factuur.
 • De HS-code (Harmonized System) is een specifieke douanecode voor elk type product en bepaalt de normen, certificaten en douanerechten.
 • De GB-norm betreft producten zoals textiel, cosmetica, speelgoed, meubelen en voeding) die veiligheidstests moeten doorstaan.
 • Voor bepaalde producten zijn Chinese kwaliteitscertificaten (dit brengt kosten met zich mee). Het gaat hier om producten als kabels, schakelaars en elektrische leidingen, elektrische apparaten, verlichting, audio- en videoapparatuur, informaticaproducten en telecommunicatieapparatuur, auto-onderdelen, latex-producten, medische toestellen en speelgoed.
 • De BTW bedraagt 17% voor de meeste producten (behalve bijvoorbeeld alcoholische dranken).

De douanerechten variëren per type product en hangen af van verschillende criteria zoals de prijs van de goederen, de transportkosten en een eventuele verzekering.

Belangrijk om te weten is dat de waarde van je zending niet boven de 1.000 Chinese Yen uit mag komen. Zit je daar boven, dan moet de ontvanger bij de douane geregistreerd staan.

Documenten die de douane nodig heeft:

– Een volledig ingevulde pakbon
Commercial invoice in drievoud, opgesteld in het Engels
– Het verzendbewijs is verplicht en vormt een fiscaal bewijsmiddel voor export

Op onze blog vind je handige artikelen met meer informatie over Incoterms en douaneverklaringen CN22/CN23.

Meer weten over internationaal verzenden? Lees ons artikel met 10 must-read tips voor wereldwijde zendingen.

Chinese feestdagen waar je rekening mee moet houden

In China zijn er heel wat vakantieperiodes en feestdagen die je leveringen kunnen vertragen. We sommen de Chinese feestdagen voor je op, zodat je er tijdig rekening mee kunt houden:

 • Chinees nieuwjaar: begint met het Lentefeest en duurt twee weken, in januari of februari. Behalve dat Chinees nieuwjaar een heilig feest is voor de Chinezen, krijgen werknemers ook een week verlof.
 • Golden Week: nationale verlofweek voor alle medewerkers met 7 opeenvolgende dagen verlof om de verjaardag te vieren van de Chinese Volksrepubliek.
 • Singles Day: ontstaan als reactie op Valentijnsdag en vooral bekend doordat Alibaba het ‘het festival voor online shopping’ noemde. Elk jaar verbreekt deze dag de verkooprecords.

De speciale feestdagen per maand op een rij:

– Januari: 1
– Februari: 4, 5, 6, 7 en 8
– April: 5, 20, 21 en 30
– Mei: 1, 2 en 13
– Juni: 7
– Juli: 1
– Augustus:  1
– September: 13
– Oktober: 1, 2, 3, 4 en 7
– December: 25 en 26

Om tijdens deze feestdagen vertraging te voorkomen, kun je je pakketten het beste 10 tot 15 dagen voor de feestdag versturen, ongeacht met welke vervoerder je verzendt. 

Versand nach China: Beachten Sie Lieferverzögerungen während der Feiertage

Sendcloud ondersteunt je graag bij al je webshop zendingen

We hopen dat we met dit artikel je vragen hebben kunnen beantwoorden over een pakket naar China versturen. Met behulp van Sendcloud automatiseer je je webshop verzendproces, zodat je efficiënter kunt verzenden, ook naar China.

In je Sendcloud omgeving kun je in enkele klikken de juiste en vooringevulde douaneverklaringen en commerciële facturen afdrukken voor je zendingen. Mocht je nog vragen hebben of twijfel je over de verzending van je webshop pakketten naar China, neem dan gerust contact met ons op.

 

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.