Skip to main content

Nederland is niet alleen als vakantiebestemming zeer geliefd bij de Belgen, ook de verzending van pakketten naar Nederland speelt bij webwinkeliers een steeds grotere rol. Uit onderzoek van RVO blijkt dat in 2019 voor 45 miljard euro aan goederen werd verzonden van België naar Nederland. Daarmee staat het buurland op de derde plek van belangrijkste handelspartners wereldwijd. Andersom exporteerde Nederland voor 52 miljard euro naar België. Beide landen zijn op economisch gebied dus nauw met elkaar verbonden.

In dit artikel leggen we je uit welke mogelijkheden jij als online retailer hebt om pakketten naar Nederland te verzenden en vertellen we je hoe jij er je voordeel mee kunt doen!

Pakket verzenden naar Nederland

Pakket verzenden naar Nederland: waarom het buurland zo interessant is voor online retailers

Waarom zou je als Belgische webwinkelier pakketten naar Nederland willen verzenden? Tegenwoordig zijn Nederlandse webshops, zoals bol.com en coolblue.nl, immers erg succesvol en doen zij niet onder voor hun internationale concurrenten (zoals Amazon en Zalando). 

Cijfers vertellen echter niet het hele verhaal. Pakketten versturen naar Nederland is voor online retailers uit België wel degelijk een lucratieve optie! Dat blijkt wel uit het consumentenonderzoek E-commerce Delivery Compass 2020/2021 van Sendcloud: meer dan 59% van de ondervraagden gaf aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden bij buitenlandse webshops hadden besteld. Meer dan 76% was zelfs bijzonder positief over het bestellen in het buitenland

Eenvoudig pakketten verzenden naar Nederland? Probeer Sendcloud nu gratis!

E-Commerce in Nederland – een groeiende markt

Hoe sneller online retailers zich op de Nederlandse markt richten, hoe beter! Daarvoor hoef je alleen maar naar de actuele groeicijfers van e-commerce in Nederland te kijken:

E-commerce in Nederland Eurostat

EU-vergelijking: Nederland staat op het gebied van e-commerce bovenaan de lijst, gevolgd door Denemarken, Duitsland en Zweden. 

Nederland staat bovenaan de lijst van succesvolle e-commerce markten in de Europese Unie. 91% van de Nederlandse internetgebruikers had in het jaar voorafgaand aan het onderzoek van Eurostat online aankopen gedaan, gevolgd door 90% in Denemarken, 87% in Duitsland en 86% in Zweden.   

Als je tot nu toe nog twijfelde of verzenden naar Nederland voor jouw webshop relevant was, zouden deze nu toch wel verdwenen moeten zijn. Gelukkig is het absoluut nog niet te laat om je pijlen op de Nederlandse markt te richten en je verzendmogelijkheden uit te breiden.

Zorgeloos verzenden binnen de EU

Verzending naar Nederland is niet in de laatste plaats aantrekkelijk omdat het land tot de Europese Unie behoort. Dankzij de open handelsgrenzen heb je geen last van bureaucratische rompslomp. Je hoeft geen exportdocumenten in te vullen en bespaart daarmee een hoop tijd en geld. Zo kun jij al je aandacht richten op je online shop en het versturen van pakketten.

Let bij verzending binnen de EU op het volgende:

 • Een douaneformulier (CN22/CN23) of een commercial invoice, normaal gesproken verplicht bij internationaal verzenden, zijn bij zendingen binnen de EU niet nodig.
 • Voor verzenden binnen de EU zijn veel minder verzenddocumenten nodig en er gelden in de regel geen onnodige beperkingen.
 • Controleer altijd de actuele politieke situatie in het land van bestemming. Hoort het land (nog steeds) bij de EU? Op het moment lijkt het niet erg waarschijnlijk dat Nederland de EU verlaat, maar kijk bijvoorbeeld naar Groot-Brittannië, waar de Brexit voor grote veranderingen zorgt.
 • Controleer of het adres van de ontvanger klopt om problemen bij de bezorging te voorkomen. Let daarbij altijd goed op landspecifieke bijzonderheden.

Pakket verzenden naar Nederland: Alle belangrijke informatie op een rij

Wil jij je producten ook naar Nederland versturen? Met Sendcloud is dat heel gemakkelijk! Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste informatie en stappen, waarmee je rekening moet houden bij verzenden naar Nederland.

COVID-19: gelden er momenteel beperkingen voor verzenden naar Nederland?

Het coronavirus en het hoogtepunt daarvan in maart/april 2020 had grote gevolgen voor internationaal verzenden, ook binnen de EU. Als gevolg van de strenge maatregelen werden pakketten veel later dan verwacht of soms zelfs helemaal niet bezorgd. Inmiddels is de situatie weer wat rustiger, waardoor pakketten weer vrijwel probleemloos naar Nederland kunnen worden verzonden.

Vergeet hierbij echter Caribisch Nederland niet. Deze eilanden horen ook bij Nederland: 

 • Aruba
 • Bonaire
 • Curaçao
 • Saba
 • Sint Eustatius
 • Sint Maarten

Let op: Hoewel Caribisch Nederland officieel onderdeel van Nederland is, zijn de eilanden uitzonderingsgebieden van de EU. Zij vormen daardoor geen onderdeel van het douanegebied van de EU. Wil je een pakket versturen naar een van deze eilanden? Dan zijn de douaneformulieren voor internationaal verzenden verplicht.

Hoe verloopt de verzending naar Caribisch Nederland op dit moment?

Waar in Nederland pakketverzendingen weer bijna probleemloos verlopen, gelden in de overzeese gebieden de volgende beperkingen:

Eiland Verzenden mogelijk? Beperkingen
Aruba ja
Bonaire beperkt Pakketten worden niet aangenomen. Verzending van kleine pakketjes en brievenbuspakjes wel weer mogelijk.
Curaçao ja
Saba ja
Sint Eustatius ja
Sint Maarten beperkt Pakketten worden niet aangenomen. Verzending van kleine pakketjes en brievenbuspakjes wel weer mogelijk.

(Datum: 08-12-2020)

Hoewel op dit moment alleen voor Bonaire en Sint Maarten beperkingen gelden, raden wij aan om regelmatig te kijken wat de actuele stand van zaken is bij de vervoerder waarmee je je pakket wilt versturen. De situatie kan vanwege de coronapandemie dagelijks veranderen!

Hoe adresseer ik mijn pakket voor verzending naar Nederland?

Bij verzending naar het buitenland is de adressering vaak een echte uitdaging. Je moet bijvoorbeeld op kleine details letten, die je makkelijk vergeet of over het hoofd ziet. Dit kan leiden tot problemen met de bezorging van je pakket.

Gelukkig is de adressering van pakketten naar Nederland heel eenvoudig. De opbouw lijkt namelijk precies op de adressering die we in België gebruiken.

Zo ziet een standaard adres voor verzending naar Nederland eruit (voorbeeld):

Mr. J. de Claas (naam)
Sallandstraat 2 (straat en huisnummer)
1079 Amsterdam (postcode en plaats)
NEDERLAND (land)

Wil je een pakket verzenden naar Caribisch Nederland? Dan is de adressering bijna hetzelfde. Je moet hier alleen ‘Nederland’ vervangen door de naam van het eiland waar je het pakket naartoe wilt sturen.

Hoe lang duurt verzenden naar Nederland?

De verzendtijd is afhankelijk van de verzendoptie die je hebt gekozen. Met standaard verzending duurt het circa 1 tot 2 werkdagen voordat je pakket in Nederland aankomt. Met premium verzending is je pakket vaak al binnen 1 werkdag in het land van bestemming, afhankelijk van de vervoerder.

Wil je je pakket naar Caribisch Nederland versturen? Dan moet je natuurlijk rekening houden met beduidend langere levertijden. Voor de meeste eilanden duurt de standaard verzendoptie 10 tot 13 werkdagen. Met de premium optie doet je pakket er minstens 6 en maximaal 9 werkdagen over. Pakketten naar Sint Maarten kunnen er iets langer over doen: zendingen naar dit eiland zijn gemiddeld 9 tot 15 werkdagen onderweg.

Pakket versturen naar Nederland

Vertraging van zendingen door wettelijke feestdagen

Feestdagen kunnen ervoor zorgen dat een pakket later wordt bezorgd. Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en controleer van tevoren welke dagen wettelijke feestdagen zijn in Nederland. Zo weet je wanneer je rekening moet houden met langere levertijden en kun je je Nederlandse klanten hiervan op tijd op de hoogte stellen.

Wettelijke feestdagen in Nederland (2021):

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 2 april: Goede Vrijdag
 • 4 april: Eerste Paasdag
 • 5 april: Tweede Paasdag
 • 27 april: Koningsdag
 • 5 mei: Bevrijdingsdag
 • 13 mei: Hemelvaartsdag
 • 23 mei: Eerste Pinksterdag
 • 24 mei: Tweede Pinksterdag
 • 25 december: Eerste Kerstdag
 • 26 december: Tweede Kerstdag 

Pakket verzenden naar Nederland: hoeveel kost het?

De verzendkosten naar Nederland zijn afhankelijk van de afmetingen en het gewicht van het pakket en het land van bestemming (binnen de EU of een van de Caribische eilanden).

Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je gebruik kunt maken van standaard verzending of wilt investeren in een premium verzendoptie (met bijvoorbeeld DHL Express of UPS Express).

Aangezien Nederlandse klanten snelle levertijden verwachten is een express verzending zeker het overwegen waard is. Zo blijkt dat 30% van de Nederlanders van een aankoop in een webshop afziet als de getoonde levertijd te lang is. Om langdurig succesvol te zijn in Nederland, is het dan ook verstandig om geen risico te nemen en te investeren in een express verzendoptie!

Andere kostenfactoren voor verzenden naar Nederland kunnen zijn:

 • Keuze voor klimaatneutrale verzending
 • Gepersonaliseerde verzendverpakking
 • Mogelijkheid om zending te volgen 
 • Verzendverzekering
 • Toeslagen voor speciale goederensoorten

Met Sendcloud bespaar je geld op je zendingen naar Nederland! Doordat wij vooraf hebben onderhandeld over de prijzen, profiteer jij van de meest voordelige verzendvoorwaarden. Maak jij liever je eigen prijsafspraken? Ook dat is geen probleem!

Prijscalculator verzendkosten België


Met welke douaneregels moet ik rekening houden?

Aangezien Nederland deel uitmaakt van de EU zijn er, vergeleken met andere landen buiten de EU, maar weinig invoerbeperkingen om rekening mee te houden. Ondanks het vrije verkeer van goederen zijn er wel een aantal belangrijke beperkingen en verboden die je als online retailer in acht moet nemen.

Voor de handel binnen de EU gelden de volgende invoerbeperkingen:

 • Geneesmiddelen en verdovende middelen: enkele medicijnen kunnen onder verboden vallen
 • Chemicaliën: talrijke verboden, enkele chemicaliën zijn onder bepaalde voorwaarden toegestaan voor de handel 
 • Goederen voor tweeërlei gebruik (civiel en militair): vergunningen vereist
 • Cultuurgoederen: hiervoor gelden diverse voorschriften
 • Vervalste merken en namaakartikelen: ten strengste verboden
 • Planten en plantaardige producten: onderhevig aan strenge wettelijke bepalingen 
 • Illegale media en media die schadelijk zijn voor kinderen: zeer beperkt/verboden
 • Wapens en explosieven: zeer beperkt

Let op: verzending naar Caribisch Nederland wordt behandeld als verzending naar een niet-EU-land. Hiervoor gelden extra beperkingen!

Welke vervoerders bieden verzendopties naar Nederland?

Uit ons e-commerceonderzoek is gebleken dat DHL met meer dan 66% van de stemmen na PostNL (82%) de populairste vervoerder in Nederland is. Daarna volgen DPD en UPS met allebei 16% van de stemmen. Ook GLS heeft met 8% van de stemmen een plaats in de top 8 weten te bemachtigen.

Het is dan ook heel handig dat je via Sendcloud eenvoudig en flexibel gebruik kunt maken van bijna al deze populaire vervoerders voor het versturen van pakketten van België naar Nederland. Hieronder zetten we de verzendopties voor je op een rij. 

Pakket verzenden naar Nederland met DHL

dhl pakket verzenden van belgie naar nederland

Veel online retailers versturen hun pakketten met DHL naar Nederland, DHL wordt namelijk op PostNL na gezien als de populairste pakketdienst in Nederland.

Let er wel op dat de voorwaarden voor een DHL pakket enigszins kunnen verschillen wanneer je je zending naar een van de Nederlandse Caribische eilanden stuurt.

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een DHL zending naar Nederland:

 • Maximale afmetingen: L: 80 cm, B: 60 cm, H: 50 cm
 • Volume inhoud: max. 150 liter
 • Maximaal gewicht: 23 kg

Bpost pakket verzenden naar Nederland

bpost pakket verzenden naar nederland

Wanneer je je pakketten via Bpost naar Nederland verstuurt, draagt Bpost de pakketten in Nederland over aan DHL. Je klanten in Nederland hebben dus niet direct iets te maken met Bpost. Je kunt deze pakketten ook bij een servicepunt van DHL in België inleveren voor verzending.

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een Bpost zending naar Nederland:

 • Minimale afmetingen: 15,3 x 24,0cm
 • Maximale gordelomvang: 300 cm (1 xL + 2xB + 2xH)
 • Maximale lengte: (langste zijde): 300cm
 • Maximaal gewicht: 30 kg

Pakket verzenden naar Nederland met UPS

Pakket verzenden naar Nederland met UPS

UPS biedt naast de standaard pakketverzending naar Nederland ook de optie om voor een expresszending te kiezen. Ook hierbij moet je rekening houden met de eisen voor de afmetingen en het gewicht van je pakket, zodat er tijdens de verzending geen problemen ontstaan.

In principe is UPS ook ideaal voor het verzenden van grotere en zwaardere goederen naar Nederland.

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een UPS zending naar Nederland:

 • Maximale afmetingen: 100 x 76 cm (L x B)
 • Maximale gordelomvang: 300 cm (1 xL + 2xB + 2xH)
 • Maximaal volume gewicht: 70 KG ( LxBxH : 5000)
 • Maximaal gewicht: 32 kg

Voor expresszendingen met UPS gelden dezelfde voorwaarden voor de dimensies van je pakket.

Let op: UPS werkt met volumegewicht. Is het volumegewicht van je zending groter dan het daadwerkelijke gewicht? Zorg er dan voor dat je het volumegewicht invult op het label als gewicht en selecteer de juiste staffelverzendmethode. 

Pakket verzenden naar Nederland met DPD

dpd pakket versturen van belgie naar nederland

Uit ons onderzoek is gebleken dat DPD bij de consumenten in Nederland even populair is als UPS. Welke verzenddienst je ook kiest, met DPD kun je niet echt in de fout gaan bij verzending naar Nederland.

Voor levering aan huis naar Nederland kun je kiezen voor de standaard verzendservice van DPD (DPD Home).

Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een DPD zending naar Nederland:

 • Maximale gordelomvang: 300 cm (1 xL + 2xB + 2xH)
 • Maximale lengte: 130 cm
 • Maximaal gewicht: 20 kg
 • Let op: als je pakket langer is dan 130 cm tot maximaal 175 cm of als het gewicht van het pakket groter is dan 20 kg tot maximaal 31,5 kg, ontvang je een toeslag van € 4,00 voor een niet-standaard pakket.

Lever je je pakketten in bij een servicepunt voor verzending? Check dan altijd even bij dat servicepunt tot welk gewicht je pakketten kunt inleveren. Dit verschilt namelijk per servicepunt.

Zijn mijn pakketten bij verzending naar Nederland verzekerd?

Ondanks alle inspanningen van vervoerders om verzenden naar het buitenland vlekkeloos te laten verlopen, kan het soms voorkomen dat pakketten beschadigd, of zelfs helemaal niet, bij klanten aankomen. 

Dit betekent voor jou als webwinkelier financiële schade, aangezien je wettelijk verplicht bent de schade te vergoeden. En om een goede relatie met de klant te behouden, is het belangrijk om dit probleem snel op te lossen. Ruim 50% van de Nederlandse klanten vindt namelijk dat de verantwoordelijkheid voor de schade bij jou of de vervoerder ligt en 29% vindt dat de verantwoordelijkheid zelfs volledig bij jou ligt.

Deze vervoerders bieden een standaard verzekering aan:

 • DPD: tot 520,- euro

Maar wat als de waarde van de goederen hoger is dan de standaard verzekering van de vervoerder? Of een bepaalde verzendmethode helemaal niet standaard verzekerd is? Bij verlies of schade moet je dan zelf bijspringen.

Onze tip: sluit bij Sendcloud een aanvullende verzekering af. In je Sendcloud omgeving kun je je zendingen eenvoudig in stappen van 100 euro verzekeren tot een goederenwaarde van 5.000 euro. Zo ben je op alles voorbereid!

Aan welke voorwaarden moet mijn pakket voldoen?

Om ervoor te zorgen dat je pakket veilig en probleemloos in Nederland aankomt, zijn er een aantal details waar je op moet letten bij het verpakken van je goederen.

Let bij de afmetingen en het gewicht van je pakket op de volgende voorwaarden voor verzenden naar Nederland:

 • Het is erg belangrijk om de verzendvoorwaarden van de vervoerder waarmee je gaat versturen altijd goed te controleren. Iedere vervoerder hanteert namelijk andere voorwaarden en maximale dimensies voor het versturen van je pakketten.
 • De omtrek mag in de regel niet groter zijn dan 300 cm.
 • Het verpakkingsmateriaal moet stabiel genoeg zijn. Gebruik daarom liever geen kartonnen dozen die al eens eerder zijn gebruikt.
 • Plak je pakket altijd dicht met verpakkingstape.
 • Vul je pakket met voldoende vulmateriaal en gebruik hiervoor lichte materialen (bijv. bubbeltjesplastic) zodat het pakket niet te zwaar wordt.

Voor alle andere vragen over de beste manier om je zendingen te verpakken staan onze verzendexperts altijd voor je klaar!

Pakket verzenden naar Nederland – daarom kies je voor Sendcloud!

Je weet nu hoe interessant en lucratief e-commerce in Nederland is voor jou als Belgische webwinkelier. Toch kun je zonder de juiste e-commerce oplossing al snel voor teleurstellingen komen te staan. Maar niet met Sendcloud! 

goedkoop pakket verzenden van belgie naar nederland

Met het verzendplatform van Sendcloud verstuur jij je pakketten snel en eenvoudig naar Nederland. Je profiteert als online retailer van veel voordelen:

 • Maak flexibel gebruik van de populairste vervoerders en hun verzendopties via één platform. Combineren is ook mogelijk!
 • Verstuur pakketten in een handomdraai dankzij intelligente verzendregels.  
 • Stimuleer de loyaliteit van je klanten door een unieke Tracking ervaring.
 • Bied je klanten een snel en klantvriendelijk retourproces zonder gedoe. 
 • Leer van je klanten en reduceer daarme (internationale) retouren dankzij het Analytics dashboard.
 • Print je verzendetiketten met één klik om je pakketten nog sneller te versturen.
 • Profiteer van voordelige verzendvoorwaarden zonder zelf te hoeven onderhandelen.
 • en nog veel meer!

Maak gratis een account aan en ontdek het zelf! 

Ben jij van plan om binnenkort pakketten naar Nederland te verzenden of doe jij dit al? Met welke uitdagingen heb jij tot nu toe te maken gehad? Laat het ons weten in de reacties.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo