In Afrika zijn de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard beter bekend als ‘The Big 5’. Met de enorme populariteit van zowel WordPress en het bijbehorende e-commerce platform WooCommerce geven wij u 3 ‘Big 5’s van WooCommerce: 5 WooCommerce voordelen, 5 WooCommerce valkuilen en 5 must have WooCommerce plugins.

WordPress en WooCommerce

WooCommerce is het e-commerce platform van WordPress. Net als WordPress, wordt WooCommerce veel gebruikt: 37% van alle online winkels, gebruiken WooCommerce. Wanneer iemand al een WordPress website heeft en deze wil overzetten naar een webshop, dan is het vaak logisch om de WooCommerce plugin te installeren en te beginnen met de webshop. We zullen verder ingaan op 5 voordelen, valkuilen en must have WooCommerce plugins. Op naar succes voor uw WooCommerce webshop!

 

Woocommerce plugins, voordelen en valkuilen Sendcloud blogpost

 

5 voordelen WooCommerce

Wanneer u een webshop start hebt u de keuze uit verschillende soorten systemen en mogelijkheden. WooCommerce brengt een aantal voordelen met zich mee.

Gebruiksvriendelijk

Het meest vanzelfsprekende voordeel van WooCommerce is dat het heel erg makkelijk is om te installeren. WooCommerce is een plugin die u gratis via WordPress kunt downloaden. Wanneer u de plugin hebt geïnstalleerd kan uw webshop avontuur beginnen!

Naast de installatie van WooCommerce, is de backend van WooCommerce ook erg gebruiksvriendelijk. Een opzichzelfstaand e-commerce platform zoals Magento heeft een langer leerproces. Bij WooCommerce is dit leerproces veel korter waardoor u meteen kan beginnen met het bouwen van uw webshop. De backend van WooCommerce maakt het erg makkelijk om uw orders te managen via WooCommerce. 

Open source

WordPress is een open source systeem. Dat is handig voor uw WooCommerce webshop. Dit heeft als groot voordeel dat veel ontwikkelaars aan het systeem kunnen werken en er veel WooCommerce plugins voor gemaakt worden. Functionaliteiten die u wilt toevoegen zijn vaak al eens gebouwd en hoeft u alleen nog maar te downloaden en te installeren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u andere wensen hebt en de plugin die u wilt, er niet tussen zit. In dit geval kunt u een plugin (laten) bouwen. Het is makkelijk om aan te haken op WooCommerce, wat het makkelijk maakt om nieuwe plugins te bouwen voor het platform.

 

Webshop local

Customization

U kunt uw WooCommerce webshop zo ingewikkeld of makkelijk maken als u zelf wilt. Bij het maken van een WordPress website of webshop kunt u ervoor kiezen om deze te maken op basis van een thema. Dit is erg makkelijk wanneer u niet zo thuis bent in het coderen. De indeling van deze thema’s staat vaak al vast waardoor u in principe alleen nog uw content hoeft toe te voegen.

Voor specifieke wensen is het handiger om een custom webshop te (laten) bouwen. U bent dan niet gelimiteerd aan het design van een template en u kunt uw hele webshop precies zo maken zoals u het wil.

Snelheid

Website- en webshopgebruikers verwachten dat een pagina binnen 2 seconden laadt. Wanneer dit langer duurt, is de kans groter dat zij u verlaten en de sessie afbreken. Dat wil u natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website snel is. WordPress is van zichzelf een heel licht systeem. Dit komt de snelheid van uw WooCommerce webshop alleen maar ten goede. Echter betekent dit niet automatisch dat uw webshop super snel is. Dit hangt natuurlijk ook af van de data grootte op uw webshop en de efficiënte manier waarop uw webshop gebouwd is. Daarnaast is het belangrijk dat u een passend hosting pakket aanschaft. 

Vindbaarheid

WordPress is een CMS systeem gebaseerd op content en staat erom bekend dat het een SEO vriendelijk systeem heeft. Samen met verschillende SEO plugins kan u ervoor zorgen dat uw WooCommerce webshop nog beter gevonden wordt.

Als u al een WordPress website hebt, kunt u uw WooCommerce webshop een onderdeel maken van uw website. Zo kan u daarnaast bijvoorbeeld nog een blog bijhouden. Zo’n blog is ideaal om uw bezoekers te laten zien dat u expertise hebt over de producten die u verkoopt. Dit kan net het extra zetje zijn wat bezoekers nodig hebben om een product te bestellen van uw webshop. Met meer relevante content op uw webshop, zoals een blog, zal uw webshop beter vindbaar zijn.

 

WooCommerce plugins en meer Sendcloud blogpost

 

5 valkuilen WooCommerce

Bij het houden van een webshop behoren een aantal valkuilen. Beheert u een WooCommerce webshop of bent u dit van plan? Houd dan rekening met onderstaande valkuilen.

Kleine tot middelgrote webshops

Wanneer u u alleen wilt focussen op producten verkopen met uw webshop, een shop met meerdere talen wilt beheren, of veel koppelingen hebt met externe kassa- of CRM systemen, dan is WooCommerce wellicht niet het ideale e-commerce platform. In deze gevallen is het verstandiger om een webshop in Magento te bouwen. Dit platform heeft meer mogelijkheden tot het beheren van meerdere shops.

WooCommerce is een kostefficiënt e-commerce platform waarmee u relatief makkelijk een webshop opzet. De mogelijkheden van WooCommerce zijn daarnaast makkelijk in te zetten. Zoals eerder besproken, is WordPress een content leading CMS platform. Dit maakt het ideaal om een blog bij te houden naast uw webshop.

Webshops met een paar 100 producten zijn prima voor kleine tot middelgrote webshops. Voor meer uitgebreide mogelijkheden is een systeem als Magento een betere keuze.

Op zoek naar de juiste hosting

Een WooCommerce webshop is net even wat anders dan een WordPress website. Een webshop moet vaak veel meer queries (oftewel opdrachten) verwerken dan een website. Doordat uw webshop continue veel meer data moet opvragen vereist een webshop andere hosting dan die van een ‘gewone’ website. De database van een contentwebsite is dan normaal gesproken ook kleiner dan die van een webshop. Zowel je webhop en hostingomgeving moeten goed zijn ingericht door cachetechnieken, zodat queries snel geladen kunnen worden.

Bij een kleine shop is het verstandig om rekening te houden met een mogelijke groei. Zorg er daarom voor bij het kiezen van een hostingpartij dat deze ook met u mee kan groeien.

Het juiste thema

Het is belangrijk dat het doel en de feeling van uw webshop overkomen met uw bezoekers. Daarbij speelt het design van uw webshop een grote rol. Mocht u uw webshop bouwen op basis van een thema, dan zijn er veel thema’s om uit te kiezen. Niet alle thema’s zijn echter goed voor uw webshop. Zorg ervoor dat uw thema conversiegericht is opgezet. Kies liever voor een simpel design met duidelijke call-to-action dan één met allerlei flitsende animaties en een complexe layout. Als uw bezoekers uw webshop niet begrijpen, dan zullen zij eerder afhaken.

Schermafbeelding 2016-08-19 om 14.28.44

Custom design

Het is uiteraard ook mogelijk om een custom webshop te (laten) maken. Bij het maken van een custom webshop bent u niet gelimiteerd aan de grenzen van de thema’s en is echt alles mogelijk. Ook als u een custom webshop maakt, is het belangrijk dat u het design van uw webshop simpel en conversiegericht opgezet wordt.

Zorg ervoor dat uw pagina’s logisch en overzichtelijk ingericht zijn. Een bezoeker zou bijvoorbeeld niet vier keer moeten scrollen om een product aan het winkelmandje toe te voegen.

Veiligheid

WordPress is een CMS systeem dat door meer dan 50% van de top miljoen bedrijven wordt gebruikt. Daardoor zijn er ook veel hackers die proberen om in te breken in het CMS. WordPress is hier van op de hoogte en brengt regelmatig updates uit. Het is dan ook noodzakelijk dat u deze updates voor uw WooCommerce webshop zo snel mogelijk installeert om de veiligheidsrisico’s te minimaliseren.

Ook al zijn er zoveel plugins waaruit u kunt kiezen, niet alle plugins zijn veilig. Zorg er daarom voor dat u eerst research doet naar een plugin voordat u deze installeert: kijk naar de reviews, het aantal downloads, wanneer deze voor het laatst is geüpdatet en de bron van de plugin. Installeer alleen plugins via WordPress om risico’s te voorkomen.

5 must have WooCommerce plugins

Er zijn inmiddels al heel wat WooCommerce plugins ontwikkeld. Een belangrijk onderdeel van een webshop is snelheid. Installeer daarom niet te veel plugins en ga op zoek naar de plugins die voor uzelf onmisbaar zijn. Tot slot zetten we 5 must have plugins voor u op een rijtje.

Yoast SEO

Als uw webshop eenmaal staat dan moet u er nog voor zorgen dat u gevonden word. Google heeft bepaalde richtlijnen om op SEO te scoren. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw pagina’s beter vindbaar zijn. U kan natuurlijk de trucs van Google zelf opzoeken en toepassen, maar het is veel makkelijker om een plugin te installeren die u precies vertelt wat je nog nodig hebt om uw SEO te optimaliseren. Dit doet Yoast SEO voor u. Bij het maken (en wijzigen) van content, helpt deze tool u om uw SEO instellingen te optimaliseren. Denk daarbij aan de meta-description, de beschrijving van uw webshop en pagina’s in Google. Maar ook het maken van de juiste URL’s.

Als u daarnaast ook de Yoast WooCommerce plugin download, dan zullen uw product pagina’s ook echt als producten worden gezien, en niet als artikelen. Pinterest zal deze producten ook herkennen, waardoor u uw producten kunt promoten via Pinterest.

 

Yoast plugin WooCommerce plugins blog Sendcloud

Dynamic Pricing

Een krachtig marketing instrument is nog altijd het geven van korting. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om kortingen te geven aan uw bezoekers, maar de mogelijkheden van WooCommerce zijn lang niet zo uitgebreid. Met de plugin Dynamic Pricing kunt u de standaard korting van WooCommerce uitbreiden met meer mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld korting aanbieden wanneer bezoekers meerdere producten kopen of cross- en upselling stimuleren. Altijd goed voor uw webshop natuurlijk! Dit kunt u zelf precies zo instellen als u wilt. Zo kunt u het instellen voor uw gehele webshop of voor een bepaalde categorie. Daarnaast kan u bepalen dat de korting alleen geldt voor mensen die zijn ingelogd op uw webshop.

Dynamic pricing Sendcloud blog woocommerce plugins

W3 Total Cache

Zoals we al vermeldde in dit blog, is de snelheid van uw webshop erg belangrijk. Naast een goed ingerichte hostingomgeving, kan u zelf ook zorgen voor een snellere WooCommerce webshop. Door de plug-in W3 Total Cache te installeren versnelt u uw webshop. W3 Total Cache is een plugin die ontworpen is om uw pagina snelheid en server performance te verbeteren. Grote websites zoals AT&T, Mashable en Smashing Magazine maken ook gebruik van deze plugin. Met een snellere webshop stimuleert u conversie, een verbeterde website performance wat uiteindelijk Google weer positief beoordeelt. Het gevolg? Een hogere ranking!

 

w3 total cache woocommerce plugins Sendcloud blog

WordFence

Zelfs met een sterk wachtwoord, veilige hostingomgeving en het geregeld uitvoeren van updates, is uw webshop nog niet optimaal beveiligd. Om uw webshop nog beter te beveiligen kunt u een veiligheidsplugins installeren zodat u minder risico loopt tegen aanvallen. WordFence is een security plugin speciaal gemaakt voor WordPress websites en webshops. Deze heeft een sterke firewall, voert regelmatig scans uit, en blokkeert kwaadaardige bots en crawlers van uw webshop.

 

Image woocommerce plugins Sendcloud blugpost

Sendcloud

Het verzenden van pakketten is vaak een tijdrovend proces en al helemaal niet zo leuk als via uw webshop verkopen. Om het verzenden makkelijker te maken zijn er al een aantal plugins ontwikkeld. De Sendcloud plugin biedt daarbij verschillende pluspunten. Zo koppelt u uw webshop aan meerdere vervoerders met de gratis plugin. Daarmee kan u goedkoper en gemakkelijker verzenden. U automatiseert uw gehele verzendproces door automatische verzendlabels, verschillende verzendopties in uw webshop en automatische klantcommunicatie zoals Track en Trace mails. Producten verkopen is hartstikke leuk, het wordt alleen maar leuke als deze producten ook nog eens efficiënt bij uw klant aankomen.

 

zendingen volgen

 

 

Hester

Over Klik & Steen

Dit blog is geschreven door Hester Sietzema van Klik & Steen. Klik & Steen is een online marketing bureau gespecialiseerd in alles wat met WordPress websites en webshops te maken heeft. Onze ervaren designers maken unieke websites en webshops. We bieden oplossingen voor ieder budget: van thema tot custom made. Daarnaast kunt u uw WordPress website of webshop bij ons laten hosten: onze webservers zijn speciaal ingericht voor WordPress websites en webshops.

 

 

Wil u meer weten over het maken van websites en webshops? Neem dan contact op met Klik & Steen via info@klikensteen.nl of bel +32 76-2600214.

 

 

Leave a Reply