Skip to main content

Doe je zaken met het buitenland? Of wil je stappen zetten in het buitenland in 2021? Dan heb je een EORI-nummer nodig voor de douaneaangiftes buiten de EU. En sinds 1 januari 2021 staat ook het VK op het lijstje van landen buiten de EU. Wat is een EORI-nummer en hoe gebruik je het bij het importeren en exporteren van je goederen? Deze complete gids geeft antwoord op alle veelgestelde vragen over EORI-nummers.

Snel op zoek naar de juiste informatie over het EORI nummer? Gebruik dan de handige inhoudsopgave. In dit artikel ontdek je onder ander:

Wat is een EORI-nummer?

EORI is een afkorting voor Economic Operator Registration and Identification number. Een EORI-nummer is een unieke code die wordt gebruikt om douane-informatie buiten de EU te volgen en te registreren. Het zorgt ervoor dat gegevens sneller worden uitgewisseld.

Wie heeft een EORI-nummer nodig?

Een EORI-nummer is nodig wanneer je goederen wilt verplaatsen tussen een EU-land en een niet-EU-land. Bijvoorbeeld wanneer je goederen importeert of exporteert. Je moet dan namelijk douane aangifte, doen en voor deze aangifte heb je een EORI-nummer. De douane gebruikt dit nummer om jouw aangifte snel te kunnen verwerken.

Let op: Als je digitale diensten vanuit Nederland naar landen buiten de EU importeert of exporteert, heb je  geen EORI-nummer nodig.  

Alle Nederlandse bedrijven, inclusief eenmanszaken, partnerschappen en grotere bedrijven, hebben een EORI-nummer nodig. Dit geldt dus ook voor webwinkeliers die zaken doen in het buitenland.

Als je deel uitmaakt van een grotere holdinggroep heb je geen eigen EORI-nummer nodig, je maakt dan namelijk gebruik van het nummer van de hoofdvestiging. Ook filialen krijgen geen EORI-nummer, maar gebruiken het EORI-nummer van de hoofdvestiging.

Particulieren hebben geen EORI-nummer nodig om producten te importeren en exporteren binnen de EU.

Is een EORI-nummer verplicht?

Ja. Bij het importeren en exporteren buiten de EU is een EORI-nummer verplicht. Als je geen geldige EORI hebt, kun je boetes krijgen, of vertragingen oplopen bij je verzending.

Wanneer wordt het EORI-nummer gebruikt en hoe vul je het in?

Het EORI-nummer is een essentieel onderdeel van je verzenddocumenten wanneer je pakketten van Nederland niet-EU-landen verzendt. Met het EORI-nummer identificeert de douane wie goederen in- of uitvoert. 

Als je een met een douane-expediteur werkt, moet je je EORI-nummer met je expediteur delen.

Heb je een webshop en verzend je via een verzendplatform zoals Sendcloud? Dan voeg je eenvoudig je EORI-nummer toe aan je afzendadres. Sendcloud zorgt er dan automatisch voor dat het EORI-nummer wordt toegevoegd aan je douaneformulieren zoals de commercial invoice en wanneer nodig CN22 of CN23.

Let wel op: wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk verzendt moet je zowel je Europese als Britse EORI-nummer vermelden. Je gebruikelijke EORI-nummer vermeld je bij EORI number, het Britse nummer bij Inbound EORI no. Wanneer je vanuit het VK naar Europa verzendt, vul je dit precies andersom in.

Hoe weet je of je al een EORI-nummer hebt?

Als je niet zeker weet of je bedrijf al een EORI heeft, kun je dit controleren. Gebruik hiervoor de EORI-nummervalidator op de site van de Europese Commissie.

Is een EORI-nummer hetzelfde als een btw-nummer? 

Nee. Als je btw-geregistreerd bent, is je btw-nummer gekoppeld aan je EORI-nummer, maar je EORI-nummer is niet hetzelfde als je btw-nummer.

Wat is het formaat van een EORI-nummer?

Je Nederlandse of Europese EORI-nummer bestaat uit twee letters en negen cijfers en begint met de letters ‘NL’. Dit wordt gevolgd door je RSIN of BSN-nummer, bijvoorbeeld NL123456789. Als je nummer korter is dan negen cijfers, vul je die daarvoor aan met ‘nullen’ totdat je aan de negen cijfers komt.

Dit EORI-nummer is een registratie- en identificatienummer voor ondernemingen die goederen willen importeren of exporteren van en naar de Europese Unie. 

Een EORI-nummer wordt toegekend door de daarvoor bevoegde instantie in de lidstaat waar je onderneming gevestigd is. In ons geval is dit de Belastingdienst. Als je een EORI-nummer hebt, dan is deze geldig in alle lidstaten van de Europese Unie.

Een Brits EORI-nummer is vergelijkbaar met een Europees EORI-nummer, maar het wordt toegewezen door de Britse Douane Autoriteit (HMRC) en is alleen geldig in het Verenigd Koninkrijk. Je Britse EORI-nummer begint daarom dan ook met ‘GB’, gevolgd door een reeks van twaalf cijfers.

Het EORI-nummer en de Brexit

Vanaf 1 januari 2021 heb je, dankzij de Brexit, een speciaal UK EORI-nummer nodig om zaken te doen met het Verenigd Koninkrijk. Dit speciale UK EORI-nummer vraag je aan via de website van de Britse overheid.

Het UK EORI-nummer is niet hetzelfde als het Europees EORI-nummer. Het Europees EORI nummer is een registratie en identificatie nummer voor ondernemingen die goederen willen importeren of exporteren van en naar de Europese Unie. Een EORI nummer wordt toegekend door de daarvoor bevoegde instantie in de lidstaat waar je onderneming gevestigd is. Als je een EORI nummer hebt, dan geldt dat in alle lidstaten van de Europese Unie.

Een Brits EORI-nummer is vergelijkbaar met een Europees EORI-nummer, maar het wordt toegewezen door de Britse Douane Autoriteit (HMRC) en is alleen geldig in het Verenigd Koninkrijk.

brexit

Hoe vraag je je Nederlandse EORI-nummer aan?

Het aanvragen van een EORI is makkelijk. Je kunt het zelf doen, of het laten doen door de douane. Dit is afhankelijk van je situatie en voorkeuren.

Het enige wat je nodig hebt is het volgende: 

  1. Naam bedrijf
  2. Adres, postcode en plaats
  3. RSIN/BSN
  4. Btw-identificatienummer 

EORI-aanvragen optie 1: Je EORI-nummer zelf afleiden op basis van je RSIN- of BSN-nummer

Als je een btw-geregistreerd bedrijf in Nederland bent en zelf je aangifte doet, kun je je EORI-nummer makkelijk zelf samenstellen: 

  1. Begin je EORI-nummer met ‘NL’.
  2. Zet achter ‘NL’ je RSIN. Heb je een eenmanszaak? Gebruik dan je BSN-nummer. 
  3. Bestaat je RSIN of BSN uit minder dan 9 cijfers? Zet dan net zoveel nullen voor je RSIN/BSN tot het getal uit 9 cijfers bestaat. 

Je kunt je EORI-nummer meteen gebruiken en hoeft het niet aan de Douane door te geven. De douane controleert zelf het nummer bij het eerste gebruik.

EORI-aanvragen optie 2: Je EORI-nummer door iemand anders laten aanvragen

Doet iemand anders jouw aangifte in Nederland? Dan moet je je EORI-nummer aanvragen via de Douane. Doe dit via het aanvraagformulier op de website van de Belastingdienst. Gebruik hiervoor dit aanvraagformulier. Ditzelfde aanvraagformulier kun je gebruiken, wanneer je wel zelf je aangifte doet, maar niet zelf het EORI-nummer wilt opstellen zoals beschreven in optie 1. 

EORI-aanvragen optie 3: Jij of iemand anders doet zelf, buiten de EU, aangifte

Als je bedrijf buiten de EU is gevestigd, vraag je je EORI-nummer aan via de Douane. Doe dit via het aanvraagformulier op de website van de Belastingdienst.

Hoe ontvang je een EORI-nummer als je niet in Nederland bent gevestigd?

Hiervoor gebruik je een speciaal formulier, die je kunt vinden op de website van de Belastingdienst

Hoelang duurt het voordat je je EORI-nummer ontvangt?

Het EORI-nummer wordt binnen 3 werkdagen per e-mail verstuurd. De toekenningsbrief wordt binnen een week verzonden. 

Hoeveel kost het om een EORI-nummer aan te vragen? 

Zowel het aanvraagproces als het ontvangen van het EORI-nummer is gratis.

Kan je een EORI-nummer opzoeken op naam?

Vanwege gegevensbescherming kun je geen EORI-nummer op bedrijfsnaam te vinden. Als je de bedrijfsnaam weet, kun je wel het RSIN- of BSN-nummer opzoeken, het EORI-nummer samenstellen, en het nummer vervolgens controleren.

Wat moet je doen als je je EORI-nummer niet meer weet?

Als je je EORI-nummer kwijt raakt of niet meer weet, zoek je hem op via de website van de Europese Commissie 

We hopen dat we je hebben geholpen met het begrijpen van je EORI-nummer. Heb je nog vragen? Laat een comment achter! Meer weten over internationaal verzenden? We schrijven 10 must-read tips over alles dat je moet weten om probleemloos internationaal te verzenden. 

Rowan Krause

As a Content Specialist, Rowan delves into the ins and outs of shipping automation and e-commerce logistics. Through her articles, she helps online retailers optimize their shipping strategy.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo