Maak je gebruik van shopsysteem Shopify? Dan ben je niet de enige. Dit is bij vele webwinkeliers een geliefd systeem. Daarom zijn er verschillende apps (ook wel plugins of extensies) ontworpen om je webshop snel en eenvoudig te optimaliseren. Er zijn (gratis) apps beschikbaar voor verschillende doelen, maar je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te installeren. Welke gratis plugins zijn nu de beste? Wij zetten de 10 beste gratis Shopify Apps voor jouw webshop op een rij.

Voordat je aan de slag gaat met Shopify Apps

Alvorens we dieper ingaan op de 10 beste gratis Shopify plugins voor je webshop, willen we nog wat kwijt. In principe zijn apps belangrijk om je webshop goed te laten werken. Je kunt er echter ook te veel gebruiken, waardoor je webshop trager wordt. Bovendien zijn niet alle apps veilig en het kan zo maar zijn dat ze niet goed met elkaar samen werken. Het is daarom belangrijk om een back-up te maken, voordat je een nieuwe app test. Mocht er onverhoopt iets fout gaan, dan kun je altijd een beroep doen op de back-up.

Het is altijd verstandig om extensies te laten beoordelen voor je ze gaat gebruiken. Bovendien is het raadzaam om reviews van anderen te lezen. Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij ons verdiept in de musthave gratis Shopify apps. In het kader van de optimalisatie tips die we delen op onze blog, zetten we vandaag de 10 beste gratis Shopify store plugins vanuit de Shopify App Store voor jouw webshop op een rij! We hebben ze ingedeeld in verschillende groepen, maar ze staan op willekeurige volgorde.

De beste Shopify Apps voor e-commerce

1 Google Shopping: Makkelijk online shoppen

Een belangrijk onderdeel van een webshop is verkoop, anders kan er ook geen omzet gemaakt worden. Iets dat steeds groter wordt, is Google shopping. Je weet wel, dat tabblad op Google waar je een productoverzicht krijgt van verschillende webshops als je zoekt naar een bepaald product. Dankzij deze app kun je je webshop eenvoudig koppelen aan Google Merchant Center. Zo kun je alle producten of desgewenst bepaalde producten synchroniseren met Google Shopping. Door een automatische API feed blijft je lijst up-to-date. Als je hierbij ook nog gebruik maakt van Google AdWords worden je producten beter zichtbaar in Google!

Google Shopping Shopify App

2 Digital Downloads: Niet fysiek maar digitaal

Verkoop je niet alleen fysieke producten maar ook downloads? Dan is de Digital downloads app een aanrader. Met deze extensie kun je zelfs een fysiek product combineren met een download. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld posters verstuurd, maar ze ook als download wilt verkopen. Na het afronden van de bestelling, kan de klant het bestand direct downloaden. De klant ontvangt de download tevens per mail. Wil je een product online aanbieden met een maximum? Dat is ook mogelijk. Je kunt namelijk een download limiet aangeven, waardoor je het extra speciaal maakt.

Digital downloads shopify app

De beste Shopify Apps voor Social Media

3 Kit: Adverteren op Social Media 

Naast Google Shopping zijn ook verschillende social media kanalen onmisbaar. Facebook en Instagram hebben nog steeds ontzettend veel bezoekers. En tegenwoordig kun je op beide kanalen adverteren, waardoor je de juiste doelgroep beter kunt bereiken. Met behulp van de app Kit kun je eenvoudig zelf advertenties voor Facebook en Instagram inzetten. Je kunt ze dankzij Kit ook goed bijhouden, waardoor je kunt zien wat wel of juist niet werkt bij je doelgroep. Door retargeting advertenties kun je potentiële kopers herinneren aan je product, wanneer ze al eens op op deze productpagina zijn geweest.

Beste Shopify Apps: Kit

4 Mailchimp: Onmisbare email marketing 

Wellicht ken je Mailchimp al en misschien gebruik je het zelfs al? Met Mailchimp kun je eenvoudig mailings zoals nieuwsbrieven sturen naar je (potentiële) klanten. Dankzij deze Mailchimp for Shopify app kun je het programma koppelen aan je webshop! Het voordeel hiervan is dat nuttige gegevens, zoals wat men koopt in je webshop, zo ook in Mailchimp gebruikt kunnen worden. Op deze manier kun je een klantrelatie opbouwen en onderhouden met mails waar je klant ook echt wat aan heeft. Deze app is gratis en dat is Mailchimp in principe ook. Je kunt tot wel 12.000 e-mail sturen naar zo’n 2000 subscribers zonder ervoor te betalen. Wordt dit echter meer, dan zul je een abonnement moeten nemen of credits moeten aanschaffen.

Mailchimp Shopify App

5 Social Media stream: Je feed op je website

Besteed je veel tijd aan social media en wil je dit ook graag inzetten op je site? Dan is de Social media stream app misschien wel wat voor jou. Met deze plugin kun je de content van bijvoorbeeld Facebook, Pinterest, Youtube of Instagram weergeven op je website. Doordat volgers zo je content vast kunnen zien, in plaats van enkel een volg button, krijg je meer volgers. Deze plugin refresht vaak, waardoor de content op je site altijd overeenkomt met de content op social media: ideaal.

Social media stream app

De beste Shopify Apps voor reviews

6 Product reviews: Belangrijker dan ooit

Bij de aanschaf van een nieuw product hechten (potentiële) klanten veel ervaring aan reviews. De ervaring van een ander nemen zij mee in het beslissingsproces. Maar je kunt reviews zelf ook heel goed gebruiken om je product of dienst te blijven verbeteren. De gratis plugin Product reviews zorgt voor nog meer verkopen door producten met reviews. Klanten kunnen op deze manier hun mening uitten over het product. Het design van deze plugin is geheel naar wens te maken, waardoor je het altijd kunt laten passen bij je webshop.

Product reviews Shopify plugin

7 Yotpo: Sharing is caring

Als je het groter aan wilt pakken dan slechts product reviews, dan kun je beter gaan voor de Yotpo Shopify app. Dit is in principe een gratis extensie, maar sommige features kun je alleen gebruiken als je ervoor betaald. Waar je bij de vorige plugin slechts reviews kunt ontvangen op de website, kun je bij Yotpo je social media kanalen laten integreren. En we weten hoe het werkt: sharing is caring! Met deze plugin genereer je meer conversie in de vorm van reviews, foto’s van klanten en vragen van klanten. Het engagement met je (potentiële) klanten gaat hierdoor omhoog.

Yotpo Shopify Plugin

De beste Shopify Apps voor achter de schermen

8 Plug in SEO: Onmisbare vindbaarheid in Google

Een veel gebruikte app voor Shopify is Plug in SEO. En dat is niet vreemd, want SEO (ook wel zoekmachine optimalisatie) is van essentieel belang. Deze plugin checkt je pagina titels, meta description, site snelheid, de structuur van de pagina’s en meer. Na een uitgebreide check krijg je te zien of er verbeterpunten zijn én hoe je die zelf aan kunt pakken. Ook dit is in principe een gratis app, maar als je meer features wilt dan moet je daarvoor betalen.

SEO Shopify plugin

9 Order printer: Bespaar tijd en moeite op alles dat met printen te maken heeft

Zie je door de orders de printer niet meer!? Met behulp van Order printer kun je eenvoudig templates maken voor orders, maar bijvoorbeeld ook voor invoices en stickers. Je kunt met de plugin individueel maar ook in bulk printen. Kennis van HTML is handig bij deze app, maar het is zeker geen vereiste. De app is makkelijk in gebruik, maar bij ingewikkelde ontwerpen zul je hulp in moeten schakelen. Het ligt er dus maar net aan wat je wil gaan printen.

10 Sendcloud: Automatisch verzenden & retourneren 

Wanneer je veel orders binnenkrijgt, heb je heel wat pakketten te versturen. Laat dit nou vaak de meest tijdrovende en dure klus zijn. Omdat wij dit als geen ander weten, hebben we Sendcloud ontwikkeld, met een gratis app voor jouw Shopify store. Dankzij deze extensie koppel je eenvoudig je webshop aan vervoerders zoals DHL, PostNL, DPD, UPS en zelfs Same Day Delivery. Daardoor is het mogelijk om verschillende verzendopties aan te bieden, daarbij automatische verzendlabels, track & trace notificaties en eventuele retouren te genereren. En doordat Sendcloud collectief inkoopt bij de vervoerders, verstuur je pakketten voor een scherpe prijs. Zo kun je het volledige verzend- maar ook het retourproces automatiseren.

Shopify App Sendcloud

Wat zijn voor jou de beste Shopify Apps?

Er zijn ontzettend veel apps voor Shopify te vinden. Zoals we hierboven al aangaven, is het niet verstandig om alle mogelijke apps te installeren. Kies de apps die het onderhouden van een webshop voor jou makkelijker en efficiënter maken. Het kan natuurlijk zijn dat we een plugin niet hebben genoemd, die jij juist prettig vindt. Deel hem dan met ons en de andere Shopify gebruikers, we kijken uit naar je reactie!

Leave a Reply