Skip to main content

Wil je een website bouwen voor jouw webshop? Je hebt vast wel eens gehoord van Wix en Wix Stores. Deze e-commerce oplossing is een van de populairste van het moment.

Heeft Wix wat je nodig hebt om je producten op de markt te krijgen en je klanten tevreden te houden? In dit artikel helpen we je met de antwoorden. 

Wat is Wix?

Wix

Wix is een cloudgebaseerd platform voor het bouwen van HTML5-websites voor persoonlijk of commercieel gebruik. De software voor het bouwen, de Wix Editor, is makkelijk in gebruik. 

Een paar belangrijke weetjes over Wix:

 • Wix staat bekend om het gebruiksgemak. 
 • Wix is vooral populair bij kleine bedrijven en DIY-e-retailers.
 • Wix wordt steeds populairder. Er zijn nu meer dan 180 miljoen Wix-gebruikers in 190 landen.

In tegenstelling tot veel andere populaire websitebouwers, zoals WordPress.com, is Wix een alles-in-één oplossing voor zowel het hosten als het bouwen van je site:

 • Wix is cloudgebaseerd. Je website wordt dus opgeslagen op de hostingserver van Wix. 
 • Wix werkt op basis van een freemium-bedrijfsmodel. Dat betekent dat veel functionaliteiten gratis zijn, maar je wel betaalt voor geavanceerde opties.
 • Wix heeft ook zijn eigen e-commerceplatform genaamd Wix Stores. Als je producten wilt verkopen via je Wix Stores, betaal je voor een businessplan (verderop in dit artikel bespreken we de prijzen).
 • Voor het bouwen van je website kun je kiezen uit honderden ontwerptemplates. Hiermee maak je makkelijk professionele webinterfaces. 

Wat is Wix Stores?

Wix Stores is het e-commerceplatform van Wix. Als je je website bouwt met Wix en een Wix Business-abonnement koopt, kun je de Wix Stores-app toevoegen aan de Wix Editor. Hiermee krijg je toegang tot verschillende e-commercefuncties.

Met Wix Stores kun je:

 • Producten verkopen, inclusief digitale producten, abonnementen en bundels.
 • Productvideo’s en verschillende afbeeldingen weergeven. Deze plaats je bijvoorbeeld op je productpagina’s en in de productgalerij.
 • Verschillende betaalmethodes aan je webshop koppelen.
 • Producten dropshippen via Modalyst, Spocket en andere platforms.
 • Automatisch je omzetbelasting berekenen.
 • Je producten verkopen via meerdere kanalen, zoals Facebook, Instagram, eBay en Google Shopping.
 • E-mails en marketingberichten naar klanten sturen.
 • Klantvriendelijke functies toevoegen, zoals verlanglijstjes, trackingnummers voor bestellingen en een snelle checkout.
 • Shopanalyses bijhouden en gebruik maken van conversietools zoals de Facebook Conversion Pixel.

Wix Stores helpt je met vrijwel alles wat een kleine of DIY-e-commerce retailer nodig heeft om een succesvol bedrijf te runnen. 

Verder kun je Wix Stores uitbreiden met plugins en apps van derden om je inventaris te beheren, je checkout aan te passen en verzendingen te stroomlijnen.

De voor- en nadelen van het gebruik van Wix e-commerce

Zoals bij elke websitebouwer zijn er voor- en nadelen aan het gebruik van Wix. Hieronder bespreken we een paar van de belangrijkste voor- en nadelen. 

De voordelen van het gebruik van Wix voor jouw e-commerce

 • Toegang tot oneindig veel apps: Een van de populairste aspecten van Wix is de uitgebreide app-markt, waar je handige plugins vindt voor vrijwel alles. Van productpaginafuncties tot checkout, marketing, verzending en nog veel meer.
 • Animaties gebruiken: In tegenstelling tot de meeste websitebouwers, kun je met Wix animaties (geanimeerde tekst en andere elementen) aan je website toevoegen. Dit is een interessante optie voor je homepage.
 • Gebruiksgemak: Wix staat bekend om hun gebruiksgemak. Gebruik de besturingselementen voor slepen en neerzetten (drag-and-drop) om je website te bouwen, of werk met templates. De Wix Editor is beschikbaar in 16 talen, waaronder het Nederlands.
 • Support: Als je er even niet uitkomt, kun je antwoorden zoeken in de FAQ’s van Wix. Ook biedt Wix een 24/7 klantenservice. Je kunt ook functieverzoeken indienen, die openbaar worden gemaakt.
 • Groot aanbod templates: Wix maakt een professionele website bouwen makkelijk, want je kunt kiezen uit honderden templates. De templates worden automatisch geoptimaliseerd voor mobiele-weergave. 
 • Geen verkoopkosten: Je betaalt niets om te verkopen en er zijn geen transactiekosten (zie het gedeelte over prijzen verderop in dit artikel).
 • Mogelijkheid om HTML-code en klant-API’s toe te voegen: Je kunt de app HTML-iframe aan je Wix Editor toevoegen als je widgets en andere add-ons wilt insluiten. Je kunt ook de  Wix-code (Corvid) toevoegen, waarmee je API-interacties met klanten kunt bouwen met behulp van Javascript.
 • Krachtige e-commercetools: Wix Stores biedt geavanceerde functies voor online retailers, waaronder het sturen van herinneringen naar winkelwagenverlaters.
 • Verkopen via meerdere kanalen: Met Wix Stores kun je je producten verkopen via meerdere kanalen, waaronder Facebook, Instagram en eBay. Hiermee vergroot je je bereik.

Nadelen van het gebruik van Wix voor jouw e-commerce

 • Focus op DIY-/kleinere bedrijven: Als je een website wilt bouwen voor een grote webshop, dan staat Wix waarschijnlijk niet bovenaan je lijst. Wix richt zich vooral op kleinere e-retailers.
 • Automatische vertalingen niet SEO-vriendelijk: De automatische vertaling/taalinstelling voor je pagina’s zijn handig om een internationaal publiek te bereiken, maar ze zijn niet ideaal voor SEO. Je kunt namelijk geen unieke URL instellen voor elke taalversie van je pagina.
 • Slechts één webshop per premium-abonnement: Als je meerdere webshops wilt opzetten en beheren met Wix, heb je meerdere abonnementen nodig.
 • Relatief lage laadsnelheden op mobiel: Sommige gebruikers uitten hun bezorgdheid over de lage laadsnelheid voor de mobiele websites. De laadsnelheid is een belangrijke factor voor SEO en gebruikerservaring in het algemeen.
 • Wix-websites kun je niet overzetten: Eens een Wix-website, altijd een Wix-website. Je Wix-website wordt exclusief gehost op de servers van Wix en kan niet worden geëxporteerd of overgedragen naar bijvoorbeeld WordPress.

Wix E-Commerce

Is Wix SEO-vriendelijk?

Het internet is de thuisbasis van veel mysterieuze en hardnekkige geruchten. Één daarvan is dat websites die met Wix zijn gemaakt, minder hoog scoren in de resultaten van zoekmachines. 

Dit gerucht heeft ertoe geleid dat veel online retailers twee keer nadenken voordat ze Wix kiezen voor hun webshop. Maar deze geruchten zijn gelukkig niet meer dan geruchten. 

John Mueller, de Senior Webmaster voor Trends Analyst bij Google, heeft zelfs publiekelijk verklaard dat dit gerucht nergens op is gebaseerd. Hij stelt dat Wix net zo SEO-compatibel is als elke andere websitebouwer. 

Volgens Mueller is het niet het platform dat je gebruikt, maar de inhoud die invloed heeft op je SEO. Wat wel invloed kan hebben op je SEO is de laadsnelheid, omdat een langere laadtijd je bouncepercentage kan verhogen.

Hoe optimaliseer je jouw webshop met Wix?

Als je op zoek bent naar een flexibele, aanpasbare websitebouwer voor je e-commerce shop, bieden Wix en Wix Stores veel opties. De Wix Editor is erg gebruiksvriendelijk. Je maakt vrij makkelijk een professioneel ogende website, en je optimaliseert je webshop makkelijk met add-ons en widgets.

Een webshop maken met Wix e-commerce

Vooral voor kleine bedrijven zonder ervaring is Wix een goede optie. De Wix Editor is zo ontworpen dat het voor iedereen makkelijk te gebruiken is. Het volgt een ‘wat je ziet is wat je krijgt’-benadering (what you see is what you get, WYSIWYG). Hiermee kunnen gebruikers professionele websites bouwen zonder dat ze codes te hoeven schrijven. 

Je sleept ontwerpelementen zoals tekstvakken, video’s, afbeeldingen of contactformulieren naar de plek waar je ze wilt hebben. De editor geeft je een preview. Als je klaar bent met bewerken kun je meteen live gaan. 

De Wix App Market

Een fijn onderdeel van Wix is dat het veel van zijn eigen apps ontwikkelt, zoals Wix Stores. Deze app is specifiek ontworpen voor het bouwen en beheren van de perfecte Wix website.

Dit is een groot voordeel vergeleken met andere websitebouwers. De meeste websitebouwers zijn afhankelijk van apps van derden. Hiermee bieden ze minder zekerheid over hun effectiviteit of ondersteuning. 

Wix heeft zelf meer dan 80 apps. De app-markt geeft je daarnaast ook toegang tot veel populaire apps van derden.

Wix tools voor online retailers

Wix is ontworpen om e-commerce retailers snel een professionele website te laten bouwen, zonder dat ze zelf veel te hoeven testen of coderen. Het biedt een breed scala aan geautomatiseerde tools die je leven makkelijker maken, zelfs als je niets weet van HTML- of CSS-codes. Denk aan functies zoals:

 • CRM-software voor het beheren van je klantgegevens.
 • De Wix Artificial Design Intelligence (ADI)-functie. Dit is een automatische ontwerpfunctie die een algoritme gebruikt om veel basistaken van het opzetten van een nieuwe webshop uit te voeren.
 • Wix past zich aan aan het apparaat van de gebruiker. Hierdoor heeft je klant altijd een optimale weergave.
 • Wix biedt ook slimme toegankelijkheidsfuncties die de pagina aanpassen aan de browser van je gebruiker. Dit is vooral fijn voor gebruikers met een handicap.

Bij het aanmaken van een zakelijk account geef je op wat voor soort bedrijf je bent. Op basis van deze informatie vult Wix automatisch je instellingen in, en stelt het passende templates voor. Zo hoef je niet alle templates door te bladeren.

Wix App Market

Hoe beheer je je webshop met Wix?

Een webshop opzetten is makkelijk, maar hoe goed doet Wix het als het gaat om het beheren van je e-commerce?

Wix-opties voor je voorraadbeheer

Dankzij de Wix App Market installeer je populaire plugins om de voorraad van je webshop te beheren. De populairste app hiervoor is Wix Stores. Wanneer je Wix Stores aan je Wix Editor toevoegt, heb je twee opties om je voorraad te beheren:

Automatische voorraadregistratie: hiermee houd je bij hoeveel stuks van een specifiek product je op voorraad hebt. De voorraad wordt automatisch bijgewerkt wanneer je een product verkoopt. 

Gebruik de voorraadregistratie om tot 300 productvarianten bij te houden. Zo beheer je je voorraad voor add-on-componenten die mogelijk niet afzonderlijk worden verkocht.

Als je voorraad op is wordt dat automatisch verwerkt in de productgalerij van je webshop en op de individuele productpagina’s.

Handmatige voorraadstatus: hiermee label je producten in je webshop handmatig.

Als je met dropshipping werkt, kun je Wix Stores gebruiken om je shop te linken aan een aantal dropshipping-leveranciers. Installeer bijvoorbeeld de populaire app Modalyst, om een dropshipping-inventaris op te nemen. Modalyst geeft je toegang tot meer dan 100 miljoen producten van duizenden Amerikaanse en Europese leveranciers.

Wix-winkelwagentje- en betalingsopties voor e-commerce 

Wix Stores biedt ook een groot assortiment aan winkelwagen- en betalingsopties voor je webshop. Je kunt kiezen uit de volgende betaalmethodes:

 • Creditcard: Met deze optie moet je je webshop verbinden aan een externe betalingsprovider die creditcardtransacties via je Wix Store verwerkt.
 • PayPal: Hiermee accepteer je betalingen via dit populaire online betalingsplatform. PayPal kan ook creditcardbetalingen verwerken, zelfs als de klant geen PayPal-rekening heeft.
 • Wix Payments: Dit is de betalingsdienst van Wix.
 • Handmatig: Hiermee accepteer je andere betaalmethodes die niet online gevolgd kunnen worden. Denk aan rembours, betaling via apps, cheques of bankoverschrijvingen. Als je deze methode instelt in je Wix Store, ontvangen je klanten instructies over het voltooien van de betaling.
 • iDEAL: Door je shop te connecten met Stripe kun je ook iDEAL-betalingen accepteren.

Met Wix Stores kun je ook extra stappen toevoegen aan het afrekenproces. Laat je klanten zich aanmelden voor je nieuwsbrief, of vraag om een leesbevestiging van de algemene voorwaarden of andere verklaringen.

Een andere handige optie is een snelle checkout. Dit is fijn voor terugkerende klanten. Zo voltooien ze hun bestelling snel zonder dat ze elke keer hun factuur- en verzendgegevens moeten invullen.

Als je liever een winkelwagen-app van derden gebruikt, vind je ook opties zoals de populaire ECWID-app in de Wix App Market. Met ECWID accepteer je ook betalingen via andere bekende betaalmethodes, waaronder Bitcoin. Gebruik de gratis versie om maximaal tien producten per maand te verkopen, of upgrade als je meer wilt verkopen.

Je verzendingen beheren met Wix e-commerce

Met Wix Stores kun je ook je verzendingen beheren. Kies waar je naartoe wilt verzenden, en maak gebruik van handige verzendregels. Denk bij verzendregels aan een drempelbedrag voor gratis verzending, forfaitaire verzending, etc.

Je kunt je Wix Store ook linken aan een externe app. Het voordeel hiervan is dat het verzendproces wordt geoptimaliseerd, en je de verzendingen niet handmatig hoeft te verwerken.

Sendcloud is beschikbaar in de Wix App Market. Met Sendcloud kun je je verzendproces optimaliseren om je conversie te verhogen. Ondertussen worden bestellingen op de achtergrond volledig geautomatiseerd.

Met Sendcloud verstuur je gepersonaliseerde trackinginformatie. Ook verwerk je retouren automatisch, want het retourafhandelingsproces is compleet geautomatiseerd. En je klanten kunnen hun retourzending makkelijk afhandelen via je Wix-webshop.

Wat kost Wix?

Het maken van je Wix website is gratis. Maar als je producten wilt verkopen op je door je Wix gehoste website, moet je een van de E-commerce en Business-abonnementen van Wix kopen. De prijzen van deze abonnementen beginnen bij € 15,50 per maand. 

Dit zijn de plannen die Wix aan z’n Europese gebruikers aanbiedt:

 • Business Basic-abonnement, vanaf € 15,50 per maand. Dit pakket is ideaal voor kleine bedrijven en biedt een uitgeklede versie van de functies die beschikbaar zijn bij de duurdere abonnementen.
 • Business Unlimited-abonnement, vanaf € 22 per maand. Met dit pakket krijg je meer opslagruimte, extra video-afspeeltijd en toegang tot automatische boekhouding. Je kunt via Modalyst maximaal 250 items dropshippen.
 • Business VIP-abonnement, vanaf € 30 per maand. Met Business VIP krijg je nog meer gegevensopslag en video-afspeeltijd, toegang tot een geautomatiseerde boekhouding en onbeperkte dropshipping via Modalyst. En met de rapportage-optie krijg je bovendien meer inzicht in je klantenbestand.

Welk abonnement je ook kiest, Wix brengt geen transactiekosten in rekening, en je kunt altijd een onbeperkt aantal artikelen verkopen.

Is Wix een goede optie voor jouw webshop?

Zoals je ziet, biedt Wix een aantrekkelijke mix van functionaliteiten, aanpassingsmogelijkheden, gebruiksgemak en klantondersteuning. En dit alles voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Wix werkt intuïtief. Hiermee is het een interessante keuze voor e-retailbedrijven die niet de tijd, expertise of het personeel hebben om hun website zelf te bouwen.

Wix is vooral geschikt wanneer:

 • Je snel een webshop wilt beginnen.
 • Je digitale of fysieke producten wilt verkopen.
 • Je wilt dat je klanten een account bij je kunnen aanmaken.
 • Je geïnteresseerd bent in een aanpasbare shopfront. Hiervoor voeg je plugins van derden toe voor het afrekenen, verzenden, en meer.
 • Je geen eigen website wilt hosten en de voorkeur geeft aan het gemak van cloudgebaseerde hosting.

Extra hulp bij het optimaliseren van je Wix store?

Bij Sendcloud werken we graag samen met specialisten om ervoor te zorgen dat jij het beste uit je shop kan halen. Op zoek naar een agencydie je kan helpen bij het bouwen of optimaliseren van jouw perfecte Wix store? Onze vrienden van ByMarko & Flor-IT helpen je graag verder!

Wix E-commerce: integraties

Wil je meer weten over een verzendtool die werkt met je e-commerce platform, meld je dan vandaag nog gratis aan!

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo