Komende week is het de drukste week van het jaar in e-commerce. Dit is dé kans om het grootste deel van de jaaromzet voor je webshop binnen te halen. We hebben inmiddels al meerdere blogs geschreven om jou en je webshop voor te bereiden op de decemberdrukte. Maar om er echt het beste uit te kunnen halen, zetten we nog 25 last minute tips voor meer orders tijdens de feestdagen op een rij. Deze tips hebben niet alleen betrekking op de look en feel van je webshop en het verzenden van pakketten, maar ook op het gebied van marketing. In dit artikel ontdek je hoe je op het laatste moment van de Kerstdrukte kunt profiteren, welke producten je ook verkoopt.

25 last minute tips voor meer orders tijdens de feestdagen

De juiste look & feel zijn ontzettend belangrijk voor de juiste klantbeleving. Om zoveel mogelijk orders binnen te halen, kun je het de klant het beste zo makkelijk mogelijk maken. Niet alleen jij bent druk met je webshop, ook je klant heeft het druk in deze laatste maand van het jaar. Een borrel hier, een etentje daar en dan moeten er tussendoor ook nog de mooiste party outfits en de leukste cadeautjes gescoord worden. Online shoppen is gelukkig makkelijk, doordat de klant bijvoorbeeld rustig thuis kan passen of de features van een product kan lezen. Geen wonder dat steeds meer consumenten graag online shoppen!

Tips voor de verkoop van je producten

Zo rond de feestdagen zijn je (potentiële) klanten vaak op zoek naar specifieke producten. Denk aan een chique jurkje voor de feestdagen, Kerst interieur en natuurlijk cadeaus voor onder de kerstboom. Welke producten je ook aanbiedt in je webshop, je kunt er eigenlijk altijd wel een Kerstachtige draai aan geven. Hiermee verhoog je de ‘ik-moet-dit-hebben-factor’, waardoor het aantal orders zal toenemen. Om je wat inspiratie te geven, zetten we hieronder 5 leuke product tips voor meer orders tijdens de feestdagen op een rij. En geen zorgen: je kunt deze tips prima last minute toepassen.

 • Maak speciale gift boxes voor verschillende budgetten die leuk zijn om te geven tijdens de feestdagen.
 • Richt een Christmas gift guide in op je webshop zoals Instyle doet, bijvoorbeeld voor mannen, vrouwen & kinderen.
 • Schrijf een blog over bijvoorbeeld cadeautips of een Kerstlook, gebruik de juiste zoekwoorden en promoot het artikel voor meer traffic.
 • Bied klanten de mogelijkheid om te kiezen voor een cadeauverpakking, dit kan met een plugin om je check-out aan te passen en deze optie aan te bieden.
 • Bied een cadeaukaart of een digitaal cadeau als last minute optie, voor wie te laat is voor een op tijd bezorgd pakket. Een cadeaukaart kan ten slotte per post worden verstuurd.

Instyle holiday gift guides

Tips voor de inrichting van je webshop

Om de consumenten die op je website belanden klant te maken, moet je webshop wel aantrekkelijk zijn. Buiten dat de webshop snel en makkelijk in gebruik moet zijn, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je webshop zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de feestdagen. Maar ook voor daarna, want je wilt je klanten het liefste ook aan je binden na de feestdagen. Je hebt gelukkig niet veel technische kennis of tijd nodig om je webshop op te fleuren. Dat maakt dat ook deze handelingen eenvoudig last minute uit te voeren zijn. Zo profiteer je deze week snel nog even van meer orders tijdens de feestdagen.

 • Bied snelle klantenservice, bijvoorbeeld met een Facebook chatfunctie door middel van een plugin.
 • Voeg een balkje toe met ‘last chance’ om het nog op tijd te kunnen ontvangen, zo speel je in op urgentie.
 • Deel de aangepaste levertijden, adviseer je klanten om voor 21 december te bestellen en om te kiezen voor afhaalpuntlevering.
 • Verander de look van je shop zoals Bol.com in een feestdagen thema, welke vaak beschikbaar zijn in de app store van je shopsysteem.

Kerstlook webshop

Marketinggerelateerde tips voor de feestdagen

Niet alleen de look van je webshop kun je Kerstproof maken, ook je marketingbeleid kan voor de feestdagen aangepast worden. Het was natuurlijk het beste geweest als je dit van tevoren al gepland had (noteer het vast in je agenda voor volgend jaar). Maar helaas is marketing niet voor iedereen weggelegd of heeft het voor sommigen gewoon niet altijd prioriteit. Mocht je toch graag nog wat aan marketing willen doen in deze laatste maand van het jaar, dan zijn dit onze last minute marketing tips voor de feestdagen. Zo kun je je webshop orders nog even een flinke boost geven!

 • Bied je klanten speciaal voor Kerst een korting of een gratis product bij hun bestelling.
 • Bedenk een tijdelijke deal of juist een ‘8 days of Christmas’ met elke dag een nieuwe actie.
 • Bundel krachten en werk voor de feestdagen samen met andere retailers voor leuke acties.
 • Stuur een last minute mail met een pakkende actie of reminder van een verlaten winkelwagen.
 • Vergeet je klanten vooral ook niet te bedanken, wens ze een fijne Kerst & een gelukkig nieuwjaar.
 • Bied gratis verzending vanaf een x bedrag om cross- en upselling te stimuleren en je omzet te verhogen.
 • Ken je het fenomeen boxing day? Maak hier direct na de Kerst gebruik van om nog meer orders binnen te krijgen.

Feestdagen winactie

Social media tips voor de feestdagen

Een belangrijk onderdeel van marketing is tegenwoordig social media, je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Zeker met de feestdagen zijn je (potentiële) klanten actief op social media. Als je gebruik maakt van een content planning, dan heb je waarschijnlijk al posts voor bijvoorbeeld Facebook in gedachten of zelfs al gepland staan. Ben je hier niet zo’n held in? Geen nood! We sommen een aantal social media tips voor de feestdagen op, die je gemakkelijk in de komende week nog kunt toepassen. Bedenk wel: via social media krijg je niet altijd per se meer orders tijdens de feestdagen, maar wel meer naamsbekendheid.

 • Houd een last minute winactie zoals Kwantum op social media voor naamsbekendheid.
 • Zet een actie op waarbij je iets doet voor een goed doel en promoot dat op social media.
 • Geef op social media een kijkje achter de schermen in de voorbereidingen voor de feestdagen.
 • Deel je kortingen, tijdelijke acties, tijdelijke producten voor de feestdagen of gift guides op social media.
 • Verander je social media banners met feestdagen-proof beeldmateriaal zoals Etos, bijvoorbeeld met persoonlijke foto’s.

Social media feestdagen

Tips voor je zendingen & retouren

We schreven eerder al over hoe je probleemloos kunt verzenden tijdens de decemberdrukte met het tekort aan pakketbezorgers. Hieronder vind je nog een aantal belangrijke tips voor het verzenden tijdens en het verwerken van retouren na de feestdagen. Dit omdat je in januari dan gewoon verder kunt met het runnen van je webshop, in plaats van dat er veel tijd gaat zitten in het verwerken van retouren. Dit is wat je nu meteen kunt doen om het voor jezelf een stuk makkelijker te maken:

 • Stimuleer de keuze voor afhaalpuntlevering, zodat de kans op op tijd ontvangen groter wordt.
 • Zorg dat je check-out op orde is: combineer vervoerders & verzendopties met Sendcloud.
 • Pas je retourbeleid aan voor de feestdagen, denk aan een langere periode om te retourneren.
 • Automatiseer je verzend & retourproces om tijd te besparen, zeker in de drukke decembermaand.

Beste WooCommerce Plugins | Sendcloud

Tot slot wensen we je veel succes met deze tips voor meer orders tijdens de feestdagen en natuurlijk heel veel orders toe!

Leave a Reply