Skip to main content

Wil je een pakket versturen naar een land buiten de EU? Dan moet dit in bepaalde gevallen gepaard gaan met een douaneverklaring CN22 of CN23. Deze formulieren moeten aan de buitenkant van het pakket worden toegevoegd en geven aan wat er wordt getransporteerd.

Om vertragingen te voorkomen is het belangrijk dat je de documenten zo volledig mogelijk invult. Maar wanneer is het nu verplicht? En hoe vul je de douaneformulieren CN22 en CN23 in? Je leest het in dit artikel!

Wat is een douaneverklaring CN22 of CN23?

Een CN22 of CN23 formulier is een verplicht douaneformulier dat moet worden toegevoegd aan pakketzendingen buiten de EU, die vervoerd worden met een postale vervoerder.

De formulieren bevatten informatie over de goederen die getransporteerd worden. Denk aan welke goederen verpakt zijn, wat de waarde is van de goederen, wie de afzender en ontvanger zijn en welke partijen betrokken zijn bij het transport.

De douane gebruikt deze formulieren om controle te houden op goederen die een land binnenkomen en uitgaan, op het gebied van belastingen, veiligheid, volksgezondheid en milieu. Aan de hand van de Commercial Invoice bepaalt de douane of er invoerrechten moeten worden betaald over de goederen.

Internationale pakketzendingen worden vaak door een scanner gehaald. Klopt de ingevulde douaneverklaring CN22 of CN23 niet met de inhoud van het pakket? Dan kun je als afzender een boete tot 100% van de waarde verwachten.

Verzend je (enkel) pakketten binnen Europa? Lees dan ons artikel over pakketten versturen naar het buitenland

Wanneer is een zending douaneplichtig (douaneformulier vereist)?

Je vult de douaneformulieren CN22 of CN23 dus in wanneer je een pakket verzendt naar landen buiten de EU, met een postaal bedrijf (zoals PostNL en bpost). In deze gevallen is het verplicht omdat postale vervoerders gebruikmaken van de Wereldpostunie (UPU).

Verzend je naar landen binnen de EU? Dan hoef je dus geen douaneverklaring in te vullen. En als je met een niet postale vervoerder verzendt (zoals DHL of DPD), dan hoef je in principe geen douaneformulier CN22 of C23 toe te voegen. Wij raden echter aan om het altijd te doen om fouten te voorkomen.

Let op: een Commercial Invoice is wél altijd verplicht voor alle e-commerce zendingen. 

Check het overzicht van alle EU-landen en zorg dat je ook de uitzonderingsgebieden checkt. Deze gebieden zijn wel onderdeel van de EU, maar maken geen deel uit van het EU-douanegebied.

Zendingen naar deze gebieden zijn daarom douaneplichtig en moeten dus een douaneverklaring CN22 of CN23 bevatten.

Over het algemeen zijn goederen douaneplichtig en documenten niet. Dit verschilt echter van land tot land. In de Bahama’s is een foto bijvoorbeeld een document (niet douaneplichtig), maar in Argentinië is een foto wel een douaneplichtige zending.

Wat is het verschil tussen een douaneverklaring CN22 of CN23?

Het verschil tussen de CN22 en CN23 douaneverklaring zit hem in het gewicht en de waarde van het pakket.

 • Voor pakketzendingen tot 2 kg met een waarde tot €425 euro is een CN22 douaneverklaring nodig
 • Voor pakketten tot 20 kg met een waarde vanaf €425 dien je een CN23 douaneverklaring in te vullen

Het CN22 formulier is minder uitgebreid dan het CN23 document en wordt vaak als sticker op de adreszijde van het pakket geplakt. Een CN23 document is uitgebreider en kan samen met een CP71 formulier*  in een transparante envelop worden toegevoegd aan de buitenkant van het pakket.

* Het CP71 formulier is een verplicht begeleidend document voor het CN23 formulier en dient als adreskaart. Plak dit document zichtbaar in de transparante envelop op het pakket als je niet wilt dat derden, die verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van de zending, op het CN23 document kunnen zien wat de inhoud en waarde van het pakket is.

Lees voor extra tips onze blog: 10 tips voor probleemloos internationaal verzenden

Afhankelijk van de vervoerder en bestemming van je zending zijn zowel de ­Commercial Invoice én de CN22 of CN23 benodigd. Om vertragingen te voorkomen, raden we dus aan ze beiden toe te voegen.

Voor de Commercial Invoice voeg je drie prints toe: één voor het land waar je vanuit verstuurt, één voor het land waarnaar je verstuurt en één voor de ontvanger.

Hoe vul je een douaneverklaring CN22 in?

Een CN22 douaneverklaring vul je in wanneer een pakket niet zwaarder is dan 2 kg en een waarde van minder dan €425 heeft. Het correct en zo volledig mogelijk invullen van de douaneverklaring is ontzettend belangrijk.

Je wilt er tenslotte voor zorgen dat je pakket zo snel mogelijk wordt afgeleverd en voorkomen dat je een boete krijgt. Bij onvoldoende of onjuiste gegevens kan je zending worden vertraagd, geretourneerd of zelfs in beslag worden genomen.

CN22 formulier Sendcloud

De stappen van het CN22 formulier

1. Kruis of vink aan wat de inhoud van het pakket is. Voor webwinkels die internationaal verkopen is dit meestal ‘Verkoop goederen’ (Sale of Goods). Kies handelsmonster wanneer je uitsluitend samples of testers verstuurt. Er is slechts één optie per zending mogelijk.

2. Geef aan wat er in het pakket zit. Als het om handelsgoederen, handelsmonsters of retourzendingen gaat, moet je een gedetailleerde inhoudsomschrijving geven. Vermeld de gegevens altijd in het Engels of in de taal van het land van bestemming.

Hoe duidelijker de inhoudsomschrijving, hoe groter de kans dat je pakket snel door de douane komt. Geef daarom per product/productgroep aan:

 • Wat voor product het is
 • Het aantal producten
 • Het gewicht in gram
 • De verkoopwaarde in euro (excl. BTW)

3. Vermeld de internationale goederencode en het land van oorsprong. Geef aan in welk land het product geproduceerd of geassembleerd is en vermeld de HS-code van je product(en).

Een goederencode of HS-code (Harmonized System) is een meercijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. De code bestaat in totaal uit 10 cijfers, waarvan de eerste 6 internationaal gelijk zijn.

Vul dus altijd minimaal een 6-cijferige code in en definieer indien mogelijk ook de subcategorie van je product. In sommige landen kunnen belastingtarieven voor subcategorieën namelijk verschillen.

In de meeste gevallen is dit echter niet van toepassing en is een 6-cijferige HS-code voldoende. Benieuwd welke HS-code bij jouw producten hoort? We hebben een handige tool voor je ontwikkeld die je geheel vrijblijvend kunt gebruiken om eenvoudig de 6-cijferige code te vinden.
4. Vermeld de datum van verzending en zet een handtekening. Met het zetten van een handtekening verklaar je dat het document juist is ingevuld en dat er geen gevaarlijke of verboden goederen in het pakket zitten. Het ontbreken van een handtekening kan ertoe leiden dat een zending niet of met vertraging wordt afgeleverd.

Onderstaande items zijn vaak niet toegestaan bij internationaal verzenden:

 • Spuitbussen
 • Alcoholhoudende dranken
 • Sigaretten
 • Goederen die beperkt houdbaar zijn
 • Benzine of olie
 • Nagellak
 • Parfum
 • Vergif
 • Aanstekers
 • Brandblussers
 • Gasmaskers
 • Loterij tickets
 • Ruwe diamanten
 • Beschadigde accu’s

Hoe vul je een douaneverklaring CN23 in?

Een CN23 douaneverklaring vul je in wanneer je pakket zwaarder is dan 2 kg en/of een waarde heeft van meer dan €425. De CN23 verklaring is vergelijkbaar met een CN22 verklaring, maar dan uitgebreider.

CN23 formulier Sendcloud

De stappen van het CN23 formulier

1. Vul de adresgegevens in van de afzender en de ontvanger. Vul alle bekende adresgegevens in om de kans op een succesvolle levering te vergroten. Vermeld ook het telefoonnummer van je klant, want in sommige gevallen wordt contact opgenomen met de ontvanger.

2. Geef aan of je jouw pakket (niet) retour wilt ontvangen wanneer je zending niet kan worden bezorgd. In sommige gevallen kan een pakket niet succesvol worden afgeleverd. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de informatie op het verzendlabel of de douaneverklaring onvolledig of foutief is. Maar ook wanneer een levering wordt geweigerd door de ontvanger.

In deze gevallen kan een retourtoeslag in rekening worden gebracht. Door op de douaneverklaring aan te geven dat je het pakket niet retour wilt ontvangen, kom je niet voor onverwachtse retourkosten te staan, maar verlies je ook je pakket.

3. Geef aan wat er in het pakket zit. Kies je hier voor Handelsmonster, Retourgoederen of Overig? Vul dan ook de lichtblauw gekleurde onderdelen in. Geef altijd een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de inhoud van het pakket.

4. Vermeld de goederencode en het land van oorsprong. Geef aan in welk land het product geproduceerd of geassembleerd is en vermeld de HS-code van je product(en).

Een goederencode of HS-code (Harmonized System) is een meercijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. De code bestaat in totaal uit 10 cijfers, waarvan de eerste 6 internationaal gelijk zijn.

Vul dus altijd minimaal een 6-cijferige code in en definieer indien mogelijk ook de subcategorie van je product. In sommige landen kunnen belastingtarieven voor subcategorieën namelijk verschillen.

In de meeste gevallen is dit echter niet van toepassing en is de 6-cijferige HS-code voldoende.

5. Opmerkingen of speciale vermelding. In sommige gevallen zijn producten onderhevig aan quarantaine, sanitaire/gezondheids- of andere invoerbeperkingen. Het is belangrijk om dit aan te geven op de douaneverklaring. Denk hierbij aan voedsel, medicijnen of andere organismen.

6. Vergeet niet om de datum in te vullen en een handtekening te zetten. Zonder datum en handtekening is het douaneformulier niet rechtsgeldig en bestaat de kans dat een pakket niet wordt afgeleverd. Met het zetten van een handtekening verklaar je dat het document juist is ingevuld en dat er geen gevaarlijke of verboden goederen in het pakket zitten.

Gratis tool: creëer je douaneaangifteformulier

Om het je makkelijk te maken hebben we een widget ontwikkeld om eenvoudig de juiste douaneformulieren te genereren, die klaar zijn om te worden afgedrukt om toegevoegd te worden aan internationale zendingen. De tool vult automatisch alle verplichte velden in en bepaalt of je een CN22 formulier, CN23 formulier of Commercial Invoice nodig hebt.Iris Delmee

Iris Delmee is werkzaam als e-commerce specialist bij Sendcloud. Vanuit haar rol houdt ze de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van e-commerce en logistiek goed in de gaten. Iris is expert op het gebied van internationale verzendingen, maar kan je ook alles vertellen over de meest effectieve verzendstrategie. Met data en relevante content helpt ze retailers hun verzendstrategie naar een hoger niveau te tillen!

2 Reacties

 • Johan JAOB schreef:

  Hoe vul het CN23 in vertrek vanuit Zwitserland maar goederen zijn van oorsprong Duitsland, waardoor dat er GEEN invoerrechten mogen aangerekend worden ( vrij van invoerrechten goederen oorsprong Duitsland )

  • Senna Cobben schreef:

   Hi Johan,

   Bedankt voor je reactie! Wanneer je goederen een Europese oorsprong hebben, dan kunnen de goederen in Zwitserland mogelijk met korting op of vrijstelling van invoerrechten ingevoerd worden. Hiervoor moet je ‘preferentiële oorsprong’ kunnen aantonen, doormiddel van bijvoorbeeld een leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong. Als je dit document toevoegd aan je zending en het CN23 formulier op de juiste manier invult, moet het goed komen 🙂 Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord!

   – Senna

Leave a Reply