De Brexit zal hoe dan ook de e-commerce markt in Europa beïnvloeden. Om een sterke Brexit-strategie voor je webshop op te stellen, is het belangrijk om je te verdiepen in de mogelijke gevolgen en hoe je je hier als online retailer op kunt voorbereiden. We delen daarom in dit artikel hoe de Brexit je dagelijkse e-commerce activiteiten kan beïnvloeden. Ook delen we de stappen die je nu alvast kunt zetten. Daarmee beantwoorden we in dit artikel de volgende vragen:

  • Wat is de Brexit en op wie heeft het invloed?
  • Wat betekent de Brexit voor de e-commerce in Europa?
  • Verzending na de Brexit: hoe dien je pakketten te verzenden?
  • 4 stappen om je webshop voor te bereiden op de Brexit

Wat is de Brexit precies? 

Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk (VK), bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk vertrok met een vooraf overeengekomen terugtrekkingsovereenkomst, onderhandeld door de huidige premier, Boris Johnson.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk formeel de EU heeft verlaten, is er een overgangsperiode tot december 2020. Tijdens deze periode zal in wezen alles hetzelfde blijven. Het VK maakt nog steeds deel uit van de douane-unie en de interne markt van de EU, maar het zal geen plaats hebben in politieke instellingen.

De overgangsperiode wordt door het VK en de EU gebruikt om te onderhandelen over de toekomstige relatie, inclusief hoe beide partijen zullen optreden met betrekking tot handel, zaken, wetgeving en migratie. Daarom is het nog steeds onduidelijk hoe de Brexit er definitief uit zal zien na de overgangsperiode.

Als er aan het einde van de overgangsperiode geen formele overeenkomst is, zal het Verenigd Koninkrijk eind 2020 de banden met de EU volledig verbreken. Dit zal ertoe leiden dat het VK de douane-unie en de interne markt onmiddellijk verlaat en terugkeert naar de World Trade Organization regels.

De EU zal het VK in dat geval behandelen als een niet-EU-land. Er zullen geen handelsovereenkomsten of partnerschappen worden gesloten. Hoewel het VK vrij zal zijn van EU-voorschriften, zullen ze onmiddellijk te maken krijgen met de EU-tarieven en andere beperkingen en voorschriften.

shipping post brexit

Op wie heeft de Brexit invloed?

Hoeveel de Brexit je webshop zal beïnvloeden, hangt af van de toekomstige relatie waarover nog wordt onderhandeld tussen de EU en het VK. Zowel Britse webshops als Europese webshops die verkopen aan landen in het Verenigd Koninkrijk zullen maatregelen moeten treffen.

Deze maatregelen hebben betrekking op het verzend- en verkoopbeleid. Het verdwijnen van het vrije verkeer van goederen en personen kan namelijk grote veranderingen in de activiteiten betekenen. Het VK wordt waarschijnlijk als een niet-EU-land beschouwd en dus zullen de regels voor verzending naar het VK veranderen.

Wat betekent de Brexit voor e-commerce in Europa?

Het Verenigd Koninkrijk is Europa’s grootste markt voor e-commerce. 93% van de Britten winkelt online en ze geven gemiddeld €900 per persoon, per jaar uit.

Britse consumenten zijn ook niet bang om producten in het buitenland te bestellen. 52% van de overzeese e-commerce bestellingen vanuit Engeland zijn afkomstig uit de VS en China. Europa loopt niet ver achter, met 9% van de Europese aankopen enkel uit Duitsland.

Groot-Brittannië is de tweede meest populaire e-commerce ‘bestemming’ voor Europa, na China. Uit onderzoek blijkt dat na de Brexit 70% van de Europese consumenten zou kunnen stoppen met bestellen op Britse websites. En 69% van de Britse shoppers zou zelfs helemaal kunnen stoppen met grensoverschrijdend bestellen.

De Brexit kan e-commerce in Europa op de volgende manieren beïnvloeden:

Douane en langere verzendtijden

Het is zeer waarschijnlijk dat Groot-Brittannië niet langer zal profiteren van de open grenzen, die het vrije verkeer van goederen en personen mogelijk maken. Dit betekent strengere douanevoorschriften voor pakketten die het VK en de EU binnenkomen en verlaten.

Het is zelfs mogelijk dat sommige Britse producten worden beperkt of verboden. Bovendien kan het langere verzendtijden tot gevolg hebben.

Tarieven en btw

Het kan zo zijn dat zowel het VK als de EU tarieven op elkaars invoer zullen heffen, met als gevolg dat prijzen stijgen en risico’s ontstaan ​​voor een handelsoorlog tussen de twee entiteiten.

De btw-wetgeving is al een belangrijk twistpunt voor de Brexit-onderhandelingen. Als het VK na de overgangsperiode de banden met de EU volledig verbreekt, hoeven Britse bedrijven geen btw meer te heffen op producten die aan EU-klanten worden verkocht.

Dit is een pluspunt voor het verlagen van prijzen, maar Groot-Brittannië zal ook niet langer in staat zijn om het EU-btw-terugbetalingssysteem te gebruiken.

european nations flags

Verzending na de Brexit: hoe dien je pakketten te verzenden?

Hoe in de toekomst vanuit het VK naar de EU wordt verzonden en vice versa, is afhankelijk van de toekomstige deal die tussen beiden wordt bepaald. Maar hoe het ook loopt: het is belangrijk om een sterke internationale verzendstrategie voor te bereiden.

Als de EU en het VK bepalen dat het vrije verkeer van goederen moet worden beëindigd, moeten Britse goederen worden behandeld met dezelfde regels die gelden voor niet-EU-goederen. Alle invoer en uitvoer tussen de twee entiteiten zal als internationale zending fungeren en de vereisten voor internationale zendingen zijn daarbij verplicht.

Als je momenteel goederen vanuit een EU-land naar het Verenigd Koninkrijk verzendt, is het een goed idee om een ​​sterke internationale strategie voor te bereiden. De belangrijkste dingen om te overwegen zijn: aangepaste douaneformulieren, Incoterms, douanekosten en andere toeslagen, en retouren.

Aangepaste douaneformulieren

Wanneer het VK de EU formeel verlaat en de overgangsperiode voorbij is, is het goed om te weten welke douaneformulieren je nodig hebt. Als het Verenigd Koninkrijk als een niet-EU-land wordt beschouwd, is er geen vrij verkeer van goederen meer en als je de douaneformulieren niet correct invult, kan je pakket worden vertraagd of geblokkeerd.

Afhankelijk van de zending zul je een handelsfactuur, CN22 of CN23 en een certificaat van oorsprong moeten toevoegen. We geven je een korte uitleg per document:

Douaneaangifte CN22
Een CN22 is nodig voor het verzenden van goederen met een gewicht tot 2 kg en een waarde tot €425. Het document moet op de verpakking worden bevestigd.

Douaneaangifte CN23 
Een CN23 is nodig voor het verzenden van goederen met een gewicht van meer dan 2 kg en/of meer dan €425 in waarde. De CN23-aangifte is groter dan de CN22-aangifte en moet in een duidelijke envelop aan de buitenkant van het pakket worden bevestigd. Je dient ook een exemplaar in het pakket toe te voegen.

Meer weten over deze 2 documenten? Lees dan ons uitgebreide artikel over de CN22 en CN23

Verzendbericht CP71
Dit is een verplicht document dat bij de CN23-verklaring moeten worden gevoegd.

Commercial invoice 
Een commercial invoice moet worden toegevoegd aan elke commerciële zending die naar het buitenland gaat. Deze handelsfactuur is een verplicht douanedocument dat informatie bevat over de inhoud van het pakket en alle overeengekomen voorwaarden, zoals wie de douanekosten betaalt.

Normaal gesproken dien je drie kopieën van de handelsfactuur bij te voegen: één voor het land van waaruit je exporteert, één voor het land waarnaar je verzendt en één voor de ontvanger. Bevestig twee exemplaren aan de buitenkant van de verpakking in een paklijstenvelop en één in het pakket voor je klant.

Meer weten over dit document? Lees dan ons uitgebreide artikel over de commercial invoice

Certificaat van oorsprong (CO)
Het certificaat van oorsprong geeft de oorsprong van het product weer en verklaart daarmee in welk land een product is gemaakt. Dit is vereist bij het importeren van goederen uit een aantal landen buiten de EU. Een CO kan worden aangevraagd via de website van de Kamer van Koophandel.

Gratis tool: creëer je douaneaangifteformulier

Om het je makkelijk te maken hebben we een widget ontwikkeld om eenvoudig de juiste douaneformulieren te genereren, die klaar zijn om te worden afgedrukt om toegevoegd te worden aan internationale zendingen. De tool vult automatisch alle verplichte velden in en bepaalt of je een CN22 formulier, CN23 formulier of Commercial Invoice nodig hebt.Incoterms

Als je nog nooit buiten de EU hebt verzonden, ben je misschien niet op de hoogte van Incoterms. Deze zijn noodzakelijk voor internationale zendingen. Dus als het VK een niet-EU-land wordt met dezelfde verzendregels, dien je Incoterms te gebruiken om vanuit de EU naar het VK te verzenden.

Incoterms zijn gestandaardiseerde internationale regelingen voor het vervoer van goederen. Ze dienen als een contract tussen verkoper en koper en beschrijven alle taken, risico’s en kosten in verband met de transacties van goederen. Ze zijn ontwikkeld om misverstanden te voorkomen over:

  • Wie verantwoordelijk is voor de kosten van de verzending, verzekering, invoer en douanekosten
  • Wie verantwoordelijk is voor het transport en waar naartoe
  • Wanneer het risico en de kosten van levering overgaan van verkoper op koper

Lees meer over dit onderwerp in ons artikel over Incoterms, om je voor te bereiden op verzending na de Brexit

Douanekosten en andere toeslagen

Met de uitbanning van het vrije verkeer van goederen, zou er een heffing van douanerechten (en andere heffingen) kunnen komen bij verzending tussen het VK en de EU.

Je moet dan beslissen of je deze kosten op je neemt of dat je klant ervoor moet betalen. Daarom is het van groot belang om je Incoterms te bepalen, omdat deze aangeven wie verantwoordelijk is voor deze kosten. Wat je ook kiest, informeer je klant hier altijd duidelijk over.

Als je klant niet op de hoogte is, kan deze het pakket weigeren. Dit betekent dat je als online retailer uiteindelijk opdraait voor de aangepaste kosten en het retourneren van het pakket.

Retouren 

De huidige EU-wetgeving beschermt het recht van burgers in de Europese Unie om een ​​product binnen 14 dagen te retourneren. Het is echter niet verplicht om producten die buiten de EU worden verzonden te retourneren. Het aanbieden van de mogelijkheid is klantvriendelijk, maar zal niet meer zo eenvoudig zijn.

Je kunt kiezen uit de volgende oplossingen:

  • Besteed je retouren uit aan een lokale partner: klanten kunnen goedkoop retourneren, waarna de partner de zending naar je magazijn stuurt.
  • Werk samen met een internationale logistieke partij: maak kant-en-klare labels voor de retourzendingen door prijsafspraken te maken voor zowel zendingen als retouren.
  • Internationale retouroplossingen: kies een partij die een complete retouroplossing op internationaal niveau biedt.

Wat je ook kiest: zorg ervoor dat je retourbeleid duidelijk is!

shipping after brexit

4 stappen om je webshop voor te bereiden op de Brexit

Proactieve stappen nemen om je voor te bereiden op de situatie na de Brexit kan de impact helpen verminderen.

We raden je aan om deze 4 stappen te volgen als je pakketten wilt verzenden naar Engeland:

1. Controleer je leveranciers

Het belangrijkste is om je supply chain te controleren. Waar komen je producten of materialen vandaan? Als je voorspelt dat de Brexit invloed kan hebben op je supply chain, begin dan met het onderzoeken van alternatieve of extra leveranciers. Zo verminder je de kans op problemen zoals vertragingen, verhoogde tarieven of andere wijzigingen.

2. Blijf op de hoogte en update je beleid

Zorg dat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws om de impact van de Brexit beter te kunnen inschatten. Informeer je personeel om knelpunten te voorkomen zodra dingen veranderen. Waarschuw ook klanten al dat zaken kunnen veranderen, zodat ze hier van op de hoogte zijn.

3. Valuta en verzendopties

Het aanbieden van meerdere valuta-opties kan eventuele door Brexit veroorzaakte verwarring helpen verminderen. Door je klanten een keuze te geven, kunnen gebruikers het betalingsproces doorlopen.

Handig: met behulp van Sendcloud kun je meerdere vervoerders en verzendopties combineren in de checkout

4. Prijzen

Zoals gezegd kunnen veel van de nieuwe wijzigingen ertoe leiden dat prijzen moeten worden gewijzigd. Of het nu gaat om btw-aftrek of het verhogen van de prijs als gevolg van meer kostbare leveringen: zorg ervoor dat je dit van tevoren incalculeert om het verliesrisico te verminderen.

Nog even afwachten…

Zodra de Brexit-onderhandelingen zijn afgerond, zullen we meer concrete feiten hebben over hoe de handel tussen de twee entiteiten zal verlopen. We zullen dit artikel dan ook weer direct updaten.

Wil je voor die tijd al meer weten over internationaal verzenden? Check dan onze gratis whitepaper met 10 tips om probleemloos internationaal te verzenden!

Leave a Reply