Skip to main content

Een pakket verzenden naar Engeland gaat er iets anders aan toe sinds de Brexit. Je moet namelijk rekening houden met de douane en eventuele importtarieven. Toch moet je je daardoor zeker niet laten weerhouden. Van de 66,8 miljoen inwoners in Engeland doet zo’n 86% namelijk online inkopen. Daarmee is het de grootste e-commercemarkt van Europa!

De online verkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen drie jaar met dubbele cijfers gegroeid en waren in 2019 goed voor maar liefst € 200 miljard. De buitenlandse detailhandel maakt een aanzienlijk deel uit van deze online aankopen, want meer dan een derde van de Britten doet regelmatig aankopen over de grens.

Met dit soort cijfers is het niet verrassend dat het voor webshops in de hele wereld lucratief is om producten te verkopen aan klanten in Engeland. Maar de grote vraag is: hoe kunnen Belgische webshops er op een efficiënte manier voor zorgen dat hun pakket veilig aankomt bij Britse klanten?

In deze praktische gids over een pakket verzenden naar Engeland delen we alle ins en outs! In dit artikel vind je onder andere:

Pakket verzenden naar Engeland

Pakket versturen naar Engeland: de basis

We beginnen met de belangrijkste zaken die je moet weten over een pakket verzenden naar Engeland. Voorheen kon je eenvoudig een pakket verzenden naar Engeland zoals je dat bijvoorbeeld ook naar Duitsland of Nederland doet. Nu Engeland uit de EU is gestapt, moet je echter met een aantal zaken rekening houden.

Wanneer je naar een niet-EU land verstuurt, moet je namelijk rekening houden met de douane (lees ook: pakket verzenden naar het buitenland). Dat betekent dat je douaneformulieren moet invullen, maar in het geval van het VK ook moet beschikken over een EORI-nummer en Brits btw-nummer. Daarnaast moet je rekening houden met verpakkingsvoorschriften en verboden producten.

Eenvoudig pakketten versturen naar Engeland Post-Brexit? Probeer Sendcloud nu gratis 🚀

Douane en verzenden naar het VK

Met ingang van 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels wanneer je bestellingen wilt verzenden naar het Verenigd Koninkrijk. Aangezien het VK niet langer lid is van de EU moet je namelijk rekening houden met de douane.

Hoewel er in principe een ‘vrijhandelsovereenkomst’ is, is er geen vrij verkeer van goederen meer zoals we dat voor de Brexit gewend waren. Dat betekent dat de douane zendingen controleert en bepaalt of er invoerrechten of belasting betaald moet worden.

Om ervoor te zorgen dat de douane jouw pakketten soepel kan controleren is het belangrijk deze te voorzien van de juiste douaneformulieren. Je moet in ieder geval beschikken over een commercial invoice. Daarnaast is in sommige gevallen een CN22/23 nodig.

Verder is het belangrijk om te onderzoeken of jouw producten in aanmerking komen voor vrijstelling van invoerrechten. In dat geval moet je een oorsprongsverklaring toevoegen, zodat je geen invoerrechten hoeft te betalen.

Tot slot moet je al je documenten voorzien van een EORI-nummer, waarmee de douane snel gegevens kan uitwisselen. Ook is het belangrijk een Brits btw-nummer te vermelden, omdat je belastingplichtig bent op het moment dat je aan Britse consumenten verkoopt.

Lees zeker ook onze artikelen over de Incoterms, HS-code, Commercial Invoice en CN22/CN23, zodat je weet hoe dit precies in elkaar steekt.

Verpakkingsvoorschriften Engeland

Voor een zending naar Engeland gelden de volgende voorschriften:

 • Op dit moment gelden in Engeland de EU-voorschriften voor invoerverpakkingen. Omdat België een EU-land is, kun je een standaardverpakking gebruiken die in België is goedgekeurd.
 • Zorg dat het adres van de ontvanger goed leesbaar en controleer is, maar vooral ook of de postcode volledig is (5 tot 7 tekens). In Engeland zijn postcodes erg belangrijk, omdat deze voor bezorgers betrouwbaarder zijn dan het adres. Soms kan een Brits adres uitsluitend bestaan uit een straatnaam of traditionele naam van een huis en een postcode, bijvoorbeeld: Rose Cottage, A1 2BC.
 • Zorg dat alle verzend- en invoerdocumenten (zoals luchtvrachtbrieven of pro-forma facturen) volledig en in het Engels zijn ingevuld.
 • Verwijder eventuele oude adreslabels, barcodes of andere irrelevante schriftelijke informatie van de verpakking om verwarring te voorkomen.
 • Gebruik altijd een stevige verpakking (zoals een harde buitendoos, een scheurbestendige verzendmap of luchtkussenenvelop) en gebruik een geschikte opvulling, zoals bubbeltjesplastic of polystyreen schuim.
 • Verzegel je pakket stevig met verpakkingstape. Plak voor extra bescherming ook tape op de hoeken bij dozen.
 • Zorg dat je pakket bestendig is tegen een val van maximaal 1,5 meter.

Verboden producten Engeland

Voor de invoer van sommige producten geldt een wettelijk verbod of beperking. Bovendien kunnen vervoerders zelf de verzending van bepaalde producten verbieden, dus controleer altijd of je producten worden toegestaan.

De invoer van de volgende producten in Engeland is verboden of beperkt:

 • Explosieven (waaronder antipersoneelsmijnen), met uitzondering van vuurwerk, dat met enige beperkingen mag worden ingevoerd
 • Illegale drugs
 • Vuurwapens mogen uitsluitend worden ingevoerd met een speciale invoervergunning van het Britse Department of Business Innovation and Skills
 • Wapens, waaronder stiletto’s, folterwerktuigen, zelfverdedigingssprays en wapens die eruitzien als dagelijkse producten
 • Onzedelijke of obscene materialen

Raadpleeg voor een volledig overzicht de Trade Tariff-website van de Britse Revenue & Customs-autoriteit

Verzendkosten naar Engeland

Er zijn talloze manieren om je webshop producten naar Engeland te verzenden. De kosten hangen af van de grootte en het gewicht van je pakket en van de leveringstermijn.

Enkele andere factoren die van invloed zijn op de prijzen, zijn een verzendverzekering, traceeropties (zoals een verzending waarbij getekend moet worden voor ontvangst of Track- & Trace nummers voor brieven en pakketten) of milieuvriendelijke verzending.

Om makkelijk informatie over de verzendkosten per vervoerder in te zien, kun je een gratis Sendcloud-account aanmaken. Zo weet je altijd precies wat het je kost om een pakket naar Engeland te verzenden. Of je kunt gebruik maken van onze gratis prijscalculator tool:

Prijscalculator verzendkosten België

Verzending naar Engeland

De Brexit: wat betekent dit voor het versturen van pakketten?

In 2016 heeft het Verenigd Koninkrijk in een referendum (bekend als ‘Brexit’) besloten om de Europese Unie te verlaten. In 2019 was er sprake van een overgangsperiode en sinds 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk ook daadwerkelijk geen onderdeel meer uit van de Europese douane unie.

Om ervoor te zorgen dat handel zo soepel mogelijk blijft gelopen is er een ‘vrijhandelsovereenkomst’ gesloten. Daarin is onder meer het volgende afgesproken:

 • Vrije handel zonder quota en heffing: je kunt in aanmerking komen voor vrijstelling van invoerrechten wanneer je kunt aantonen dat je producten in de EU of het VK zijn vervaardigd.
 • Controles door douane: goederen profiteren niet langer van het vrije verkeer van goederen en dus krijg je te maken met de douane. Voorzie daarom al je zendingen naar het VK van de juiste douaneformulieren.
 • Afspraken over productveiligheid: in de deal zijn afspraken gemaakt over technische handelsbelemmeringen en het versoepelen van procedures rondom productveiligheid.
 • Noord-Ierland heeft een andere relatie met de EU dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Goederen die in Noord-Ierland gemaakt worden kunnen zonder obstakels naar de EU gebracht worden.

Kortom: het versturen van pakketten wordt iets ingewikkelder. In dit artikel lichten we daarom uitgebreid toe hoe je kunt voldoen aan de nieuwe eisen.

Belastingregels in Engeland

Als gevolg van de Brexit veranderen ook de belastingregels wanneer je zaken wilt doen in Engeland. Om producten te leveren aan consumenten in het VK moet je vanaf 1 januari 2021 namelijk belasting afdragen aan de Britse belastingdienst, bekend onder de afkorting HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs).

Dat betekent dat je moet beschikken over een Brits btw-nummer om belastingaangifte in het VK te doen. Daarnaast moet je voor klanten in het VK voortaan het Britse btw-tarief van 20% toepassen. Pas je facturen hier dus op aan.

Invoerdocumenten Verenigd Koninkrijk

Aangezien Engeland niet langer lid is van de EU, heb je voortaan verschillende invoerdocumenten nodig om pakketten te versturen naar het Verenigd Koninkrijk. Wanneer je de verschillende douaneformulieren niet correct invult, kan je pakket namelijk worden vertraagd of geblokkeerd.

Afhankelijk van de zending heb je een commercial invoice, CN22 of CN23 en een oorsprongsverklaring moeten toevoegen. Daarnaast moet je niet vergeten altijd je EORI-nummer te vermelden en je aan te melden bij HMRC, de Britse belastingdienst.

Douaneformulieren voor verzenden naar Verenigd Koninkrijk

Allereerst is het belangrijk dat je aan elke commerciële zending naar het Verenigd Koninkrijk een commercial invoice toevoegt. De commercial invoice is een verplicht douanedocument dat informatie bevat over de inhoud van het pakket en alle overeengekomen voorwaarden, zoals wie de belasting en invoerrechten betaalt.

Daarnaast moet je in sommige gevallen een CN22 of CN23 toevoegen. Dit is alleen nodig wanneer je verzend met een postale vervoerder, zoals bpost. Wanneer je zending een gewicht heeft tot 2kg en maximaal €425, voeg je een CN22 toe. Voor goederen met een gewicht van meer dan 2 kg en/of meer dan €425 in waarde voeg je een CN23 toe.

Meer weten over beide documenten? Lees dan ons uitgebreide artikel over de CN22 en CN23

Oorsprongsverklaring voor vrijstelling invoerrechten Engeland

Aangezien de EU en het VK een ‘vrijhandelsovereenkomst’ gesloten hebben, is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor vrijstelling van invoerrechten. Dit is het geval wanneer je kunt aantonen dat de producten zijn vervaardigd in de EU of het VK.

Wanneer je factuurbedrag maximaal €6.000 is mag je zelf een oorsprongsverklaring indienen, anders moet je beschikken over een REX-nummer. Dit nummer kun je krijgen bij de douane en moet je vermelden op jouw oorsprongsverklaring.

EORI-nummer voor verzenden naar het VK

Het was al een poosje duidelijk dat je vanaf 1 januari een EORI-nummer nodig hebt om producten te verplaatsen tussen het VK en de EU. Een EORI-nummer is een identificatienummer dat je nodig hebt om zaken te doen over de grens. De douane gebruikt dit nummer om snel gegevens uit te wisselen.

Pakket verzenden naar Engeland: vervoerders & verzendopties

Omdat je met meerdere vervoerders naar Engeland kunt verzenden en er meerdere verzendopties beschikbaar zijn, zetten we ze graag voor je op een rij.

Transittijden voor verzending naar Engeland

Als webwinkelier kun je klanten het beste van dienst zijn als je nauwkeurig kunt aangeven hoe lang de verzending duurt. De transittijden naar Engeland zijn afhankelijk van de vervoerder en van de verzendmethode (over land, zee of door de lucht).

Grote internationale vervoerders, zoals bpost, DHL, UPS en DPD kunnen pakketten vanuit België vaak al binnen een paar werkdagen leveren. Afhankelijk van de dienst die je kiest, zijn er mogelijk snellere verzendopties.

Pakket versturen naar Engeland met bpost World Business

De eerst mogelijke verzendoptie is bpost World Business, waarbij een standaard verzendverzekering geldt. Voor EU landen geldt een levertijd tussen 3 en 5 werkdagen.

Pakket verzenden naar Verenigd Koninkrijk met DHL Europlus

DHL Europlus is dé verzendoptie voor de zakelijke markt. Er wordt geleverd tussen 08:00 en 17:00 uur, waarbij twee afleverpogingen worden gehanteerd. Is je klant er niet, dan wordt het pakket geleverd bij de dichtstbijzijnde DHL terminal.

DHL Express verzenden naar Engeland

DHL Express levert zendingen over de hele wereld binnen 1 tot 3 werkdagen. Deze verzendoptie bevat standaard ‘On Demand Delivery’. Hiermee krijgt je klant de mogelijkheid om flexibele afleveringsmogelijkheden te kiezen, zodra jij het pakket hebt verzonden.

Het is mogelijk om met DHL Express te verzenden in België, door je eigen contract in te laden bij Sendcloud. 

DPD Home verzenden naar Engeland

DPD is een toonaangevende vervoerder die efficiëntie garandeert. Met DPD Home verstuur je jouw pakketten naar je klant thuis. DPD levert naar Engeland binnen één tot drie dagen. Je kunt de pakketten versturen via een DPD Parcelshop of een gratis pick-up inplannen. Voor beide van deze opties gelden andere voorwaarden.

Pakket verzenden naar Engeland met DPD Pick-up Point

Met name binnen Europa is DPD een grote vervoerder en ze hebben dan ook een uitgebreid netwerk van pick-up points, waarbij je klant het pakket zelf op kan halen wanneer het uitkomt. Verzend je via Sendcloud? Dan kun je DPD pick-up points combineren met de afhaalpuntkiezer.

Pakket verzenden naar VK met UPS Standard

UPS is de grootste vervoerder ter wereld en levert vanuit België naar Engeland binnen één à twee dagen. Door de dag specifieke schatting van de leverdatum worden je pakketten snel bij je klant geleverd.

Pakket verzenden naar Engeland met UPS Express Saver

Moet een pakket snel en betrouwbaar worden geleverd? Dan is UPS Express Saver een goede verzendoptie. Voor zendingen buiten Europa geldt meestal een levering van gemiddeld 2 dagen.

Pakket verzenden met PostNL, GLS Euro Business Parcel & Shop Delivery

Tot slot is het ook mogelijk om te kiezen voor PostNL Abroad, GLS Euro Business Parcel en GLS Shop Delivery, indien je hier al een eigen contract voor hebt afgesloten met PostNL en/of GLS. Je voert het contract eenvoudig in in je Sendcloud omgeving!

Verzendkosten naar Engeland

Hoe kan Sendcloud jou helpen bij een pakket verzenden naar Engeland?

Ben je klaar om producten te verzenden naar klanten in Engeland? Laat Sendcloud je helpen!

Als klant van Sendcloud kun je een pakket naar Engeland (en andere Europese landen) verzenden via verschillende vervoerders, zoals hierboven genoemd.

Indien je wilt weten hoe het werkt, kun je vrijblijvend een demo aanvragen. Mocht je vragen hebben, plaats dan gerust een reactie: we helpen je graag!

Meer tips over het internationaal verzenden van je pakketten? We schreven een artikel met 10 must-read tips voor probleemloos internationaal verzenden in 2020.

Daniëlle Elbertse

Daniëlle Elbertse is werkzaam als Marketing Specialist bij Sendcloud. Met haar expertise op het gebied van IT en e-commerce logistiek helpt ze online retailers met het optimaliseren van hun verzendstrategie.

Begin vandaag nog met slimmer verzenden

Start gratis
Ingesteld in 5 minuten Geen technische kennis nodig Gratis support
Stars

Meer dan 2000 vijf sterren reviews

G2 Crowd Logo Trustpilot Logo Capterra Logo